Nyheter

Turnè med Lena Skjerdal Trio / Erik Halvorsen Trio

Dobbel trio langs Stamvegen

Med ei gammel og to blodferske plater i bagasjen drar Lena Skjerdal og Erik Halvorsen med sine respektive trioer ut på felles turnè. Publikum kan dermed oppleve dobbelt så stor musikalsk spennvidde – fra smakfull vokaljazz, nynorske dikt i jazzdrakt, til ukrainske og svenske folketoner i jazzinnpakning.

De to trioene kjenner hverandre godt, og det er ikke tilfeldig at de drar sammen på turne. Erik Halvorsen spiller nemlig piano i Skjerdals trio, og bassist Magne Thormodsæter spiller i begge. Med Magnes bror Ivar Thormodsæter på trommer i Erik Halvorsens trio er turnebussen komplett og klar for å gjøre fem konserter på like mange dager. Turneen starter onsdag 2. april på Voss, og rekker innom Lærdal, Balestrand og Haugesund før den ender opp i Øystese 6. april.

Musikken som språk på nynorsk og indisk

Lena Skjerdal fra Sogn er svært knyttet til heimtraktene sine, men har også studert indisk, vest-afrikansk og tyrkisk sangtradisjon. Folkemusikk fra hele verden inspirerer henne, og når det kombineres med jazzens åpne og lyttende holdning, kan mye spennende oppstå. Hun er svært opptatt av musikk som kommunikasjonsmiddel, som noe som treffer uavhengig av språk.

– I vår verbale tidsalder er det så mye ord overalt, men det er en egen sprengkraft i musikken. Det erfarer jeg både i samspill med musikere i fra andre land, men også i møte med unger, sier Lena Skjerdal.

På turneen skal hun også prøve ut nye låter, hentet fra plata ”Mjuke vek”, som kommer til høsten. Tittelen er hentet fra originalteksten til Per Sivles etter hvert så kjente voggevise ”Den fyrste song”. På den nye plata synger hun på nynorsk og dialekt, og har tonesatt tekster av blant annet Olav H. Hauge og Tor Jonsson. En av låtene på plata er kalt opp etter Aurlandsfjellas høyeste tind, og heter ”Blaoskavlen Bossa”. Den kommer som forsmak på plata som en egen digital utgivelse om kort tid.

Releaseturné

Erik Halvorsen Trio gav ut en plate i 2007, men nå er en helt ny plate sendt til trykking og klar for å slippes på Stamvegturneen. Plata har fått tittelen ”Undergrunnane”, og er inspirert av ukrainsk og svensk folkemusikk. Det var på turne i Krakow sammen med Lena Skjerdal at Halvorsen lot seg forhekse av de ukrainske tonene.

– De spilte cembalo og fløyte iført heftige kostymer. Jeg syntes det var fenomenalt, og musikken traff meg veldig. Jeg har hørt mye på det, og latt meg inspirere av de dissonante naturtonerekkene og den brutte rytmikken som minner litt om balkanmusikk, forteller Halvorsen. Linken til svensk musikk er mindre eksotisk, ettersom han er halvt svensk. En av låtene er sågar oppkalt etter den svenske sjampanjebrusen Pommak. Men hvordan lar det seg gjøre å sammenføye disse to inspirasjonene?

– Hvis du forventer noe som låter som Jan Johansson har du nok lyst på pengene tilbake, for dette er ikke låter fra den svenske sangboken, ler Halvorsen.

Samarbeid med 10-årsjubileum

Skjerdal og Halvorsen sitt samarbeid har faktisk 10-årsjubileum i år. De begynte å jobbe sammen i 2004, da Halvorsen hadde flyttet sørover etter flere år som musiker i Finnmark. Det var bassist Magne som førte dem sammen, og det var full musikalsk klaff. Siden har de reist sammen på skoleturneer, og arrangert musikk sammen. Samarbeidet resulterte etter hvert i Lenas plate, ”Home”, som kom i 2009. Den fikk strålende mottakelser, både i Norge og i utlandet. Når de nå tar den fram igjen blir det for siste gang med trioens originalbesetning, før Magne Thormodsæter overlater bassistrollen til Ole Marius Sandberg.

– Det blir godt å gi plata en avskjedsturne, jeg synes ikke vi ble helt ferdige med å spille fra den da den kom ut, sier Lena Skjerdal.

Turneen neste uke er altså både en avskjedsturne til ei nydelig plate, og en feiring av helt ny musikk. Og selv om musikerne er overlappende i de to trioene, er det ingen fare for at publikum skal få samme konserten to ganger.

– Trioene har veldig forskjellige uttrykk, det eneste som er felles er instrumentene. De som kommer får to veldig ulike konserter, lover Erik Halvorsen.

 

2.april – Voss // Gamle Voss kino

3.april – Lærdal // Lærdal Kulturhus

4.april – Balestrand // Ciderhuset

5.april – Haugesund // Høvleriet

6.april – Øystese // Kunsthuset Kabuso

 

Tekst: Kristin Øygarden

 

Fra forsiden

Nyheter

Meelodi på turné

Strengemesteren Ole Andre Farstad og sanger og maler Medi Farmani har skapt et unikt og vakkert uttrykk med instrumenter fra hele verden blandet med persisk og arabisk poesi. I april kan du høre det live i Haugesund, Øystese, Bergen, Florø og Førde.

Nyheter

Årets Jazz i Sikte-vinnere

Det ble to innholdsrike mini-festivaler i Bergen og Stavanger med til sammen 11 band som alle hadde masse å by på og som vi gleder oss til å høre med av. Juryene plukket ut to band for å spille på årets Nattjazz. Gratulerer!