Nyheter

Til minne om Olav Dale

Det var med stor sorg vi kvelden 10. oktober fikk meldingen om at Olav Dale hadde sovnet inn, bare 55 år gammel.

Med Olavs bortgang har vi mistet en kjær venn og en bauta i norsk jazz, og et kraftsenter og bæreelement i vestnorsk jazz- og musikkliv gjennom nær 40 år.

Olav debuterte på hjemmebane på Vossa Jazz bare 15 år gammel, som medlem av Voss Storband. Gjennom årene utviklet Olav og Vossa Jazz et gjensidig nært forhold, og han var en selvsagt mottaker av den første Vossa Jazz-prisen som ble utdelt i 1988.

Etter lærerike år på Voss folkehøgskole, Toneheim folkehøgskole og i Gardemusikken, fant Olav seg fort til rette i musikkmiljøet i Bergen. Gjennom åttitallet var han, sammen med Dag Arnesen, Per Jørgensen, Knut Kristiansen med flere, retningsgivende for norsk jazzutvikling, gjennom band som Son Mu, Ny Bris, Hot Cargo og The Gambian/Norwegian Friendship Orchestra. Han var i perioder også aktiv i Oslos jazzmiljø, der han spilte med band som Lille Frøen Saksofonkvartett, E’Olen og Oslo 13. Han bygde opp et rikt internasjonalt nettverk, og porteføljen omfatter samarbeid med kapasiteter som Tony Oxley, Philip Catherine, Paquito D’Rivera og Maria Schneider, for å nevne noen.

Et viktig kapittel i Olavs liv handler om formidling og undervisning. Han er en av, om ikke den, musikeren i Norge som har spilt flest konserter gjennom Rikskonsertenes skolekonsertordning, og har turnert land og strand rundt i en mannsalder. Olav elsket å spille for og med barn og ungdom. Han var en strålende formidler og historieforteller, og den til vanlig energiske Olav slo nærmest gnister når han kunne dele kunnskap og spilleglede. Det er også svært mange korpsungdom i hele regionen som har nytt godt av Olavs kunnskap og evner som instruktør og inspirator, samt elever og studenter ved musikkhøgskoler og Universitetet i Bergen.

De senere årene var Olav aktiv med sin egen kvartett Dabrhahi, med Erik Halvorsen, Torbjørn Hillersøy og Stein Inge Brækhus. De rakk å gi ut to flotte og kritikerroste CD-er, og var aktive på konsertfronten både her hjemme og utenlands.

For veldig mange musikkelskere, både i sal og på scene, vil Olav trolig først og fremst være ensbetydende med Bergen Big Band. Bergen Big Band var siden etableringen i 1991 Olavs hovedprosjekt og hjertebarn, som han i løpet av 23 år, med kløkt og kraft utviklet til å bli ett av Europas fremste profesjonelle storband. Olav brukte sitt store internasjonale nettverk til å lage solide og spennende prosjekter, og han var opptatt av at musikerne i Bergen Big Band skulle være i stand til å takle en hver musikalsk utfordring, og kunne spille alle typer uttrykk og stilretninger. Olav tok Bergen Big Band til en rekke musikalske suksesser, blant annet i samarbeid med Phil Woods, Paquito D’Rivera, Joe Henderson, Maria Schneider, Diana Krall, Andy Sheppard, Martial Solal, Dino Zaluzzi, og Lars Jansson – samt Karin Krog, som resulterte i den vakre utgivelsen Seagull i 2005, og med Terje Rypdal og bestillingsverket Crime Scene, som ble tatt opp live på Nattjazz 2009 og utgitt på ECM året etter.

Olavs to siste store prosjekter med Bergen Big Band skulle bli urframføringen av Lars Janssons bestillingsverk under årets Vossa Jazz, som ble svært godt mottatt og framhevet som en av festivalens flotteste konserter – og samarbeidet med John Surman gjennom bestillingsverket Another Sky, som ble utgitt på plateselskapet Grappa i august i år. Utgivelsen har fått fantastiske kritikker både her hjemme og ikke minst internasjonalt, og Olavs innsats er særlig framhevet. I forbindelse med utgivelsen spilte Bergen Big Band og John Surman konserter under Sildajazz og Oslo Jazzfestival nå i august, til strålende mottakelser, der det absolutt ikke var mulig å høre at Olav var syk – tvert i mot spilte han med en energi og kraft som var helt spesiell.

I november venter to nye konserter med John Surman og Another Sky, i Bergen og London, under London Jazz Festival. Olav hadde gledet seg stort til å spille med Bergen Big Band i London igjen. Dessverre skulle det ikke gå slik. Imidlertid vil skjebnen det slik at Olavs sønn Trond spiller vibrafon på disse konsertene. Til tross for det sorgtunge i situasjonen ligger det en trøst og god symbolikk i dette.

Vi sitter tafatte igjen, men føler stor takknemlighet over å ha fått lov til å kjenne og jobbe med en kapasitet og personlighet som Olav. Vi savner allerede den saftige kommentaren framført med glimt i øyet, den direkte talen – og varmen og omtanken han viste for alle. Olav var profesjonell til fingerspissene; ryddig, tydelig, handlingskraftig og løsningsorientert i en hver situasjon. ”Dette får vi til!” var hans mantra. Vi skal gjøre vårt beste for å få det til, også uten deg, Olav – men enkelt blir det ikke.

Vi tenker varmt på Olavs ledsager gjennom 35 år, Karin og deres to sønner, Trond og Øyvind, og øvrig familie.

Olav vil bli minnet i respekt og kjærlighet.

Nina Torske

Vestnorsk jazzsenter

Bergen, 13.10.14

(Foto: Avisa Hordaland)

 

Olav Dale bisettes tirsdag 21. oktober kl 1300 på Logen i Bergen. Det blir en minnestund samme sted etter bisettelsesseremonien. 

Familien har opprettet et minnefond for Olav, Olav Dales minnefond, med konto nr. 3480.14.30750.

Framfor blomster ønskes en gave til minnefondet.

Fra forsiden

Nyheter

Jon Balke med Vestnorsk Jazzensemble

14. og 15. november kan du høre Jon Balke med rykende, ferske Vestnorsk Jazzensemble. Hørt om det før? Neppe. Det er første gang de samles, og besetning og komponist vil variere fra gang til gang. Trykk, trykk.

Nyheter

Eivind Austad Trio

Plateaktuelle Eivind Austad Trio er første band ut på Stamvegen i høst. De kan høres 18-22 september, i Bergen, Stavanger, Øystese, Jølster og Florø.

Meld deg på vårt nyhetsbrev