Nyheter

Kuria-prosjektet

I dag reiser musiker, komponist, arrangør og produsent Knut Kristiansen til Nairobi i Kenya for å fortsette, og forhåpentligvis fullføre, prosjektet han og Svein Aage Knudsen begynte på for 25 år siden. Dette er et svært spennende prosjekt vi ser frem til og følge.

I årene 1988-1990 arbeidet Svein Aage Knudsen for NORAD/Fredskorpset som direktør ved Gosi Cultural Centre – et etnisk kultursenter for Kuria-folket, et minoritetsstammefolk, hjemmehørende i provinsen Nyanza i Kenya, ved inngangsporten til Masai Mara og ikke langt fra Victoriasjøen. Senteret var en del av kulturorganisasjonen Kenya Achaeological and Ethnograpic Research Agency (KAERA). Organisasjonen sto under ledelse av sosialantropologer ved Nairobi University og Kenyatta University College.

På dette tidspunktet var det bekymring om hvorvidt Kuria-folkets kultur ville overleve, og det var stor interesse for kulturbevarende tiltak.

Våren 1990 ble det arrangert en musikkfestival i Kuria-land med 800 musikere og dansere. De 30 beste ble tatt med til Nairobi, gikk i platestudio, og spilte inn en musikkassett med folkemusikk fra Kuria-land.

Til dette prosjektet ble musikeren Knut Kristiansen engasjert som produsent og som medlem av forskningsteamet.

Skjermbilde 2014-09-23 kl. 13.20.22

KAERA ga samtidig ut en bok – THE ABAKURIA OF KENYA. THE ART OF MUSIC AND DANCE – over denne folkemusikktradisjonen. Det ble også utgitt en musikk- kasett i tilknytning til boken. Målgruppen for dette materialet var blant annet elever ved de videregående skolene i Kuria-land.

Skjermbilde 2014-09-23 kl. 14.36.52

Da oppholdet i Kenya var avsluttet sommeren 1990, ble et sett av master-tapene (ca. 4 timer med musikk) fra innspillingene i studio i Nairobi brakt med til Norge som en sikkerhet, da det ikke fantes tilfredsstillende lagringsforhold for tapene i Kenya, dvs. klimarom for lagring av foto, film og tape. Disse tapene har Knut Kristiansen siden hatt i sin forvaring. Dessverre har master-tapene som ble igjen i Kenya gått tapt i løpet av tiden som har gått.

I 2011 ble Knut Kristiansen bedt om å skrive et bestillingsverk for Bergen Big Band til Vossajazz-festivalen. Han valgte da å ta for seg musikken fra Kuria-land og skrev Kuria Suite. Konserten ble meget godt mottatt og opptak av hele verket ble fremført i NRK sommeren 2012. Les mer her:

http://www.nrk.no/kultur/knut-kristiansens-kuria-suite-1.8202361

Det er planlagt innspilling av Kuria Suite på CD med Bergen Big Band løpet av våren 2015. Innspillingen skjer med støtte fra Norsk Kulturråd.

kk Bergen Big Band, saxegruppa - Foto: Erling Wicklund / NRK Lars Storck - Foto: Erling Wicklund / NRK

Knut Kristiansen har bestemt at hans inntekter i forbindelse med fremføringer/ innspillinger av Kuria Suite, både inntjente og fremtidige, skal tilbakeføres uavkortet til Kuria-samfunnet i Kenya. I denne forbindelsen skal det opprettes et fond i KAERAs regi med dette formål slik at fremtidige royalities overføres fondet.

Svein Aage Knudsen og Knut Kristiansen reiser til Nairobi siste uken av september, og et av formålene er å treffe tidligere samarbeidspartnere i Nairobi å diskutere kriteriene for opprettelsen av fondet.

Øvrige formål er å returnere musikken fra master-tapene til KAERA. Disse opptakene er nå blitt overført til digitalt format. Det er håp om at dette materialet kan bli basis for en videreføring og nyutvikling av det opprinnelige prosjektet, både når det gjelder, kulturbevaring, forskning såvel som et mulig samarbeide mellom norske og kenyanske musikere.

Det arbeides også med, i samarbeid med KAERA, å få produsert en CD – en digitalisert utgave av den opprinnelige musikkassetten som ble spilt inn i Nairobi i 1990.

Under 1990-festivalen ble det også tatt opp video. Dette ble gjort av en tredjepart, og det har vært vanskelig å lokalisere disse opptakene. Man vet nå hvor de befinner seg, men det vites ikke noe om hvilken tilstand de er i. Imidlertid har man nå godt håp om at de kan bli tilgjengelige, og hvis de er i bra stand vil de kunne utgjøre en meget viktig bidrag til prosjektet, både når det gjelder kulturbevaringsaspektet og som materiale til en evt. dokumentar.

Fra forsiden

Nyheter

Meelodi på turné

Strengemesteren Ole Andre Farstad og sanger og maler Medi Farmani har skapt et unikt og vakkert uttrykk med instrumenter fra hele verden blandet med persisk og arabisk poesi. I april kan du høre det live i Haugesund, Øystese, Bergen, Florø og Førde.

Nyheter

Årets Jazz i Sikte-vinnere

Det ble to innholdsrike mini-festivaler i Bergen og Stavanger med til sammen 11 band som alle hadde masse å by på og som vi gleder oss til å høre med av. Juryene plukket ut to band for å spille på årets Nattjazz. Gratulerer!