VRAK

VRAK

1 Om partene

1.1. Brak

Brak er interesseorganisasjon for det rytmiske musikkmiljøet i Hordaland og Sogn og Fjordane. Brak driver landets første regionale kompetansesenter for rytmisk musikk, og skal bidra til å bedre og tilrettelegge rammebetingelser for musikkmiljøet.

Brak har siden opprettelsen i 1997 fungert som kontaktpunkt, kompetansehevende organ og en hjelpende hånd for aktørene innen det rytmiske musikkmiljøet i regionen. Medlemskap i Brak er gratis, det samme er alle våre tjenester.

Brak jobber hovedsaklig prosjektrettet og fokuserer på kompetanseheving i musikkmiljøet i regionen. I det daglige arbeidet hjelper vi aktører i musikkmiljøet ved å gjøre dem bevisst på egne rettigheter, tilskuddsordninger og søknadsfrister, hjelper med oppsett av prosjektbeskrivelse og budsjett, organisering av egen virksomhet etc. Kompetansesenteret gjennomfører jevnlige samlinger og kurs, danner møteplasser der man kan snakke sammen og dra nytte av hverandres erfaringer. Brak fungerer altså som en hjelpende hånd og ”kompetansebank” for det miljøet vi representerer.

1.2 Førde Internasjonale Musikkfestival

Førdefestivalen blir arrangert hvert år i første halvdel av juli. Den er det største flerkulturelle musikkarrangementet i Norge. Den første festivalen ble arrangert i 1990.

Festivalen tilbyr et variert program med konserter, kurs, utstillinger, barneaktiviteter og turer. Kulturhuset Førdehuset er hovedarena for de mange konsertene, men festivalen har òg samarbeid med andre kulturinstitusjoner, hotell og kirker om arrangement under festivalen. Den vakre Vestlands¬naturen danner en unik ramme om festivalen. Festivalen arrangerer også konserter og seminarer gjennom hele året.

Festivalen presenterer etnisk musikk frå heile verda og er en stiftelse med ideelt formål. Vertskommune, fylkeskommune, frivillige organisasjoner og næringslivet er stiftelsesmedlemmer. Festivalen har 3,5 årsverk. 350 frivillige legger ned over 5000 dugnadstimer hvert år for festivalen. Festivalen er medlem av nasjonale, europeiske og verdensomspennende nettverk innen verdensmusikk/ etnisk musikk, m.a. Norske Festivaler og European Forum of Worldwide Music Festivals. Festivalen har status som knutepunktinstitusjon.
1.3 Vestnorsk jazzsenter

Vestnorsk jazzsenter (VNJS) var Norges første regionale kompetanse- og produksjonssenter for jazz, og startet sin aktivitet i 1997. Senteret finansierer og programmerer i overkant av 60 konserter i Bergen hvert år, med USF Verftet som base, der VNJS deler kontorer med Nattjazz og Bergen jazzforum. VNJS yter støtte til musikere og konsertarrangører i regionen, står bak det regionale turneprosjektet Den Musikalske Stamvegen (ca 40 konserter årlig), administrerer Bergen Big Band, og driver showcasen JazzNorway in a Nutshell, som har vært arrangert siden 2006, og som samler mellom 40 og 50 besøkende arrangører og journalister fra hele verden.

Siden 200 har VNJS hatt et betydelig utenlandsengasjement, og er medlem i Europe Jazz Network (EJN), verdens største nettverk av jazzarrangører med mer enn 80 medlemmer i 27 europeiske land.

VNJS har p.t. 1 fast stillling, og kjøper i tillegg tjenester fra bl.a. Vossa Jazz (Stamvegen) og Bergen Jazzforum, som er teknisk arrangør for konsertene i Bergen. VNJS utvikler også festivalen Balejazz i samarbeid med Sogn og Fjordane fylkeskommune.

1.4 STAR – Stavanger rock

STAR er en partipolitisk uavhengig interesse- og samarbeidsorganisasjon for det rytmiske musikklvet i Rogaland; et regionalt kompetansesenter som jobber for hele musikkbransjen. Enten du spiller i band, jobber som DJ, arrangerer konserter, eller går med en manager i magen, så jobber STAR for deg.

STAR kan bidra med hjelp til å skrive søknader om tilskudd, og kan gi råd og hjelp til å utvikle gode ideer videre. STAR arrangerer kurs og seminarer for å heve kompetansen blant alle aktørene i verdikjeden i regionen. STAR jobbe rogså strategisk mot det politiske miljøet for å få fokus på saker som er viktige for musikkmiljøet. STAR har et godt samarbeid med de lokale, regionale og nasjonale myndigheter. Medlemsskap i STAR er gratis.

 

2 Om Kompetansenettverket
2.1 Mål for Kompetansenettverket
  Å skape merverdi gjennom å gjøre nettverksdeltakerne sine sterke sider tilgjengelige for andre medlemmer i nettverket.
  Gjennom grunnleggende respekt for egenart hos nettverksdeltakerne å skapa et mangfoldig kompetansemessig kraftsentrum for regionene.

2.2 Samarbeid og spesialisering
Det er klare fordeler ved tverrsjangerlig samarbeid for de tre miljøene. Vi ser at det finnes mange områder hvor vi utfyller hverandre, samt at det er mye miljøene kan lære av hverandre. I tillegg ser vi også at det finnes visse utfordringer ved et slikt samarbeid, da de tre miljøene arbeider veldig ulikt på mange områder og har vesentlig forskjellige målsetninger for sitt respektive arbeid.

Tverrsjangerlige oppgaver:

  • Service/rådgivning/hjelp til å manøvrere i musikkbransjen
  • Kompetanseheving (kurs/seminarer)
  • Bindeledd mellom ulike bransjeaktører, samt mellom bransje, myndigheter, akademia og næringsliv.
  • Støttespiller og talerør for bransjen som helhet
  • Synliggjøring av musikkregionen som helhet
  • Etablere scener, øvingslokaler og annen infrastruktur
  • Iverksetting av andre prosjekt/tiltak for å videreutvikle bransjen og komplettere verdikjeden i regionen.

Sær-sjangerlige oppgaver

  • Pleie av regionalt, nasjonalt og internasjonalt nettverk innen sjanger
  • Sjangerspesifikke formidlingsprosjekter (turneer, konserter, festivaler)
  • Sjangerspesifikke kompetansehevingsprosjekter (f.eks kurs/foredrag m musikalsk innhold)
  • Synliggjøring av aktører innen sjanger i dertil egnede kanaler
  • Drift av regionale scener innen sjanger
  • Fordeling av støtte innen sjanger

Vi ønsker å danne en samarbeidsstruktur som skal fungere maksimalt for hele musikklivet, på tvers av sjanger. En slik struktur forutsetter instanser som dekker de sær-sjangerlige behovene, samtidig som at den skal åpne for økt kontakt og samhandling for å dekke de felles behovene på en fordelaktig måte.

Utfordringen ligger i all hovedsak på å bevare spesialkompetansen innenfor miljøene samtidig som man utvikler tverrsjangerlige samarbeidsprosjekter. Spesialkompetanse er avgjørende for at de respektive miljøene skal kunne videreutvikles på best mulig måte.

Derfor skal nettverket fungere som et distribuert nettverk. Det er et mål at alle delene av nettverket skal kunne ha kontakt og utvikle samarbeid. Arbeidet i nettverket skal bygge på det hensiktsmessige og ha minst mulig byråkratiske barrierer.


2.3 Aktiviteter

Kompetansesentrene har som nevnt svært forskjellige funksjoner, men det finnes en del områder som det er naturlig å samarbeide om.

Bransjeutvikling vil være et nøkkelbegrep for fellesaktivitetene i nettverket. Kompetansenettverket vil fokusere på kompetanseutvikling og -spredning på en rekke områder gjennom
  Kurs / Seminar
  Prosjekt
  Informasjonsdistribusjon

Virkeområder

Artist:
Artist-in-residence / eksport
Juss (opphavs- og kontraktsrett etc.)
Musikk- og bransjeopplæring
Musikkformidling
Turneer og arenautvikling
Øvingslokaler

Arrangør:
Teknikk, PR, økonomi, sikkerhet osv
Turneer og arenautvikling.

Næringsaktørene:
(her plateselskap, booking, management, publishing, distribusjon osv)
Bedriftskompetanse
Juss
Markedskompetanse
Nettverksbygging

Kompetansenettverket skal også kunne fungere som faglig rådgiver og samtalepartner for kommunale kulturskoler, musikklinjer på videregående skoler, samt fylkene og kommunene sine aktiviteter vedrørende «den kulturelle skolesekken» og «den kulturelle spaserstokken».

 

2.3.2 Konkrete tiltak
Musiker- og arrangørsamlinger

    Informasjonssamarbeid
Da mye av kompetansesentrenes primærvirksomhet i dag allerede vil være interessant for de andre miljøene satser vi på krysspublisering på nettsider, samt generell videreformidling av hverandres prosjekter gjennom året for å utvide også primærvirksomhetenes nedslagsfelt.

I tillegg vil vi ha felles annonsering av samarbeidsprosjekter, både gjennom egne nettsider, samt se på muligheten / nytten av å opprette en felles nettside på sikt.

    Samarbeidsprosjekter
I tillegg til kompetansesentrenes primærvirksomhet vil nettverket ta sikte på å gjennomføre samarbeidsprosjekter som skal både være sjangeruavhengige og dekke hele regionen Hordaland og Sogn & Fjordane.

    Kompetanse- og nettverksutveksling
De to kompetansesentrene har gjennom en årrekke opparbeidet seg en tung kompetanse på visse områder. F.eks har BRAK lang erfaring med gjennomføring av kurs/seminarer, bransjeutviklende tiltak, samt generell medlemsoppfølging. Førde IMF har lang erfaring med talentutvikling, artistservice, et unikt nettverk innenfor sin sjanger i tillegg til kurs- og arrangørutvikling. VNJS på sin side har bl.a. tung erfaring med eksportvirksomhet, samt arena- og arrangørutvikling. Vi har med andre ord mye å lære av hverandre.

Gjennom jevnlig møtevirksomhet, åpne kommunikasjonslinjer samt samarbeidsprosjekter vil vi på best mulig måte dele og utnytte den kompetansen som er opparbeidet i de gjeldende kompetansesentrene. Videre vil vi åpne for nettverksutveksling (lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt) der dette er hensiktsmessig.

3 Finansiering
Det er en forutsetning at organisasjonene i kompetansenettverket søker å finansiere sin primæraktivitet slik de fremstår i vedtekter og planer.

Det er likevel behov for en fellesfinansiering utover dette som skal finansiere de synergi skapende prosessene som nettverket legger opp til.

Da det er viktig for nettverket å unngå å bli enda en overstruktur som krever ytterligere byråkrati og administrasjon ønsker partene at disse midlene skal fordeles mellom de tre organisasjonene og at prosjektene blir administrert ut fra de respektive organisasjonene. På denne måten unngår man at midlene brukes på administrasjons- og transaksjonskostnader knyttet til prosjektene. Midlene forutsetter derimot at de to kompetansesentrene tar et felles finansieringsansvar for kompetanseutviklende tiltak i nettverket.

Budsjettet er lagt opp på dette grunnlaget og kommer i tillegg til offentlig finansiering organisasjonene i nettverket har pr. i dag eller som de søker for sine primæroppgaver.

Fra forsiden

Nyheter

Meelodi på turné

Strengemesteren Ole Andre Farstad og sanger og maler Medi Farmani har skapt et unikt og vakkert uttrykk med instrumenter fra hele verden blandet med persisk og arabisk poesi. I april kan du høre det live i Haugesund, Øystese, Bergen, Florø og Førde.

Nyheter

Årets Jazz i Sikte-vinnere

Det ble to innholdsrike mini-festivaler i Bergen og Stavanger med til sammen 11 band som alle hadde masse å by på og som vi gleder oss til å høre med av. Juryene plukket ut to band for å spille på årets Nattjazz. Gratulerer!