Nyheter

Årsmelding Vestnorsk Jazzsenter

  1. INNLEDNING

 

Stiftelsen Vestnorsk Jazzsenter (VNJS) har som formål å arrangere konserter som er forankret i jazz og tilgrensende musikkformer. Stiftelsen skal også fremme og delta i utvikling av musikere og miljø som er forankret i jazz og tilgrensende musikkformer, med henblikk på å øke interessen for slik musikk, og skape attraktive miljøer for opprettholdelse og utvikling av musikalske kvaliteter. Det er stiftelsens overordnede, ideelle formål å fremme kulturtilbudet til fastboende og besøkende i stiftelsens virkeområde, som er Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland.

 

Stiftelsens virksomhet skal ikke ta sikte på økonomisk overskudd utover det som er nødvendig for å dekke driftsutgifter og etablere en kapitalbase som gir grunnlag for utvikling og kontinuerlig drift, i samsvar med stiftelsens formål. Administrasjonen holder til på Kulturhuset USF i Bergen, i kontorfellesskap med Bergen jazzforum og Nattjazz. Samarbeidet mellom de tre jazzorganisasjonene er på alle måter godt.

 

 

BAKGRUNN

 

2014 har vært et år preget av høy aktivitet og utvikling på flere av stiftelsens aktivitetsområder, i tråd med Revidert Handlingsplan 2013-2015. Faste regionale og internasjonale aktiviteter er gjennomført; samtidig har flere nye tiltak vært iverksatt – med Sommerjazzkurset i Jølster som det mest omfattende. Gjennom året har det vært et gjennomgående fokus på å holde en tett kontakt med regionens jazzmiljø, så vel som våre samarbeidsparter i fylkeskommuner og kommuner. Vi har deltatt i flere møter med Norsk Kulturråd, der vi opplever en åpnere linje enn på lenge, og dialogen og samarbeidet med de øvrige jazzsentrene og Norsk jazzforum har vært godt ivaretatt bl.a. gjennom halvårlige arbeidsmøter og telefonmøter. Samarbeidet i Kompetansenettverket VRAK har også fungert godt.

 

VNJS’ konsertvirksomhet skjer i all hovedsak gjennom hovedscenen i Bergen, turnéordningen Den Musikalske Stamvegen og det internasjonale lanseringsprogrammet Nutshell. Vi bidrar også med noe støtte til arrangører i regionen, for å sikre et stabilt arrangørnettverk som gir grunnlag for regional konsert- og turnévirksomhet. Senterets økonomi er fortsatt trygg med en god opparbeidet egenkapital i henhold til styrets vedtak.

 

 

Tall og statistikk

Det har vært arrangert jazzkonserter i organisert form på Vestlandet i mer enn 50 år. Flere av regionens festivaler og klubber kan vise til mer enn 40 års sammenhengende drift. Norsk jazz ligger i verdenstoppen når det gjelder organisering og kulturpolitisk gjennomslagskraft, og jazzen står for en betydelig del av den samlede kulturelle økonomien utenfor institusjonene.

 

Omkring 200 profesjonelle jazzmusikere/frilansere har bostedsadresse i vår region. Fem av landets største og mest betydningsfulle jazzfestivaler, Nattjazz, Vossa Jazz, Sildajazz, Maijazz og Balejazz, ligger på Vestlandet. I tillegg kommer de noe mindre men ikke mindre viktige festivalene Jazz på Jølst (i regi av Jølster jazzklubb) og Finsejazz (i regi av Bergen Jazzforum).

På Vestnorsk Jazzsenters hovedscene på USF i Bergen har det i 2014 vært arrangert 38 konserter med Bergen jazzforum (Bjf) som ansvarlig arrangør, inkludert åtte konserter i serien ”Kortreist”. Ut over dette har VNJS selv arrangert fire GIG-akademikonserter og tre matinékonserter med Bergen Big Band på USF, samt 48 konserter gjennom turnéordningen Den Musikalske Stamvegen og 8 showcasekonserter under Nutshell. Samlet blir dette hele 101 konserter. Bjf har i tillegg arrangert 6 Bajazzkonserter samt Bajazzfestival (4 konserter), og 4 konserter under Finsejazz.

 

Hovedscenen i Bergen og GIG-akademiet har i løpet av 2014 sysselsatt 162 yrkesmusikere (enkeltoppdrag), hvorav ca 40% utenlandske. Stamvegen har sysselsatt i alt 38 ulike musikere, de fleste med hjemmeadresse i regionen, og Nutshell engasjerte i alt 25 musikere. I tillegg har Bergen Big Bands 18 medlemmer spilt 7 konserter, tilsvarende 126 enkeltoppdrag.

 

Til sammen blir dette 351 enkeltoppdrag for profesjonelle jazzmusikere gjennom året, i all hovedsak regionale/norske. Dette er en økning på hele 46% i forhold til 2013 – fra 240 til 351 enkeltoppdrag.

 

I tillegg til dette har Bjf engasjert 12 musikere via Finsejazz og 27 gjennom Bajazz.

 

Regionens ”flaggskip”, festivalene Maijazz, Sildajazz, Vossa Jazz, Nattjazz og Balejazz står bak et samlet antall konserter pr år på omkring 400. Tall for 2014 er ikke innhentet, men omfanget ligger relativt stabilt fra år til år. Med utgangspunkt i tallene fra 2013 kan festivalene samlet vise til omkring 80 000 solgte billetter, og ca 1400 enkeltoppdrag til musikere.

 

Jazzklubbene/helårsarrangørene Stavanger jazzforum, Zoid, KlangFeel jazz & viseklubb, Sildajazzens venner, Lørdagsjazzen i Sandnes, Voss jazzklubb, Fana jazzklubb, Swing & Sweet, Playdate, Room for Squares, Club Béle og Jølster jazzklubb, står bak ca 200 konserter i 2014 (basert på klubbenes programmer; eksakte tall for 2014 ikke innhentet), som grovt regnet innebærer 1000 enkeltoppdrag til musikere.

 

Samlet gir dette følgende imponerende tall for Vestlandet i 2014:

 

  • Totalt antall jazzkonserter (justert for dobbeltarr. Stamvegen):                   710
  • Totalt antall enkeltengasjement profesjonelle musikere: 2790

 

Jazzarrangørene på Vestlandet står altså bak et betydelig antall oppdrag for profesjonelle musikere, i snitt 2 konserter pr dag gjennom hele året, eller 7,6 oppdrag pr dag gjennom hele året for enkeltmusikere.

 

VNJS fører en bevisst honoreringspolitikk, der vi legger MFOs anbefalte minstesatser til grunn for egne konsertproduksjoner. I 2014 ble denne satsen satt til kr 4 100 pr musiker/konsert. Vi oppfordrer også alle arrangører i regionen om å betale anstendige honorarer, så tett opp til anbefalt minstesats som mulig, og opplever at festivalene og flere av helårsarrangørene legger seg omkring denne linjen. Med utgangspunkt i denne satsen snakker vi om en samlet honorarutbetaling til profesjonelle musikere i vår region i 2014 på 11,4 mill.

 

Det arrangeres også jazzkonserter i regi av andre arrangører i regionen, som kulturhus, kafeer o.a. Dette har vi ingen samlet oversikt over og holder derfor utenfor beregningene.

 

Rekruttering og talentutvikling

VNJS har i 2014 som tidligere hatt fokus på rekruttering og talentutvikling, og samarbeider nært og godt med utdanningsinstitusjonene UiS og UiB samt kulturskoler, fylkeskommunene o.a. om dette. Tiltakene Jazz i Sikte, GIG-akademiet og Blå Trå har i 2014 engasjert i alt 64 studenter/unge musikere fra regionen, alene eller i samspill med etablerte jazzstørrelser. Vårt nyetablerte Sommerjazzkurs i Jølster samlet 10 deltakere, som gjennomgikk en bratt læringskurve i løpet av 4 intensive kursdager. Vi har også bidratt med støtte til prosjekter i regi av Bergen Ungdomsstorband (BUS), Stavanger & Sandnes Ungdomsstorband (SAUS), Voss jazzskule og Vossa jazz sin ungdomssatsing.

 

 

STYRET

 

Styret i VNJS har i 2014 hatt fire styremøter. Årsmøtet ble gjennomført 19. mars.

 

Styret har hatt følgende sammensetning gjennom hele året (sitter fram til Årsmøtet 2016):

 

Styreleder:                           Dan Stian Femoen                            (Hordaland fylkeskommune)

Nestleder:                            Asle S. Wingsternes                        (Bergen kommune)

Styremedlem:                    Svein Abrahamsen                           (Rogaland fylkeskommune)

Hallvard Oppedal                              (Sogn og Fjordane fylkeskommune)

Bjarne Dankel jr                                 (Norsk jazzforum)

Gunhild Seim                                       (musikerrepr. Norsk jazzforum)

  • yunn Viken (Bergen jazzforum)

 

Vararepr.                              Vidar Arnesen                                     (Hordaland fylkeskommune)

Charlotte Spurkeland                    (Bergen kommune)

Tove Frantzen                                      (Rogaland fylkeskommune)

Magni Aa Berge                                                    (Sogn og Fjordane fylkeskommune)

Kirsten Midtsæter                           (Norsk jazzforum)

Magne Thormodsæter                                    (musikerrepr. Norsk jazzforum)

Ingvard Mjelde Olsen                     (Bergen jazzforum)

 

Daglig leder er sekretær for styret og AU.

 

 

KUNSTNERISK UTVALG

 

Kunstnerisk utvalg (KU) er et rådgivende fagorgan for styret, og er sentral bl.a. i arbeidet med utvelgelse av band til Stamvegen og Nutshell. KU fordeler også midler (arrangørstøtte/ad hoc arrangører og VRAK) etter søknad. KU rapporterer til styret. KU hadde tre møter i 2014, to fysiske og ett pr. telefon.

 

KU hadde fram til juni 2014 følgende sammensetning:

 

Leder:                    Trude Storheim

Medlemmer:     Gunhild Seim

Bjørnar Vasenden

Lena Skjerdal

Fra juni 2014 overtok Tor Yttredal for Gunhild Seim.

 

Produsentene Tom Svendsgård (hovedscenen) og Audun Humberset (VNJS) deltar også på KUs møter, sammen med daglig leder Nina Torske som fungerer som utvalgets sekretær.

 

 

Andre utvalg

Styret etablerte i 2013 et utvalg med mandat å utarbeide en plan for profilering, informasjon og kommunikasjon, bestående av Asle Wingsternes, Øyunn Viken, Audun Humberset og Nina Torske. Utvalgets innsatsen ble intensivert i 2014, og plandokument ferdigstilt. I løpet av året er det kjørt utviklingsprosjekter knyttet til hjemmeside (samarbeid med Njf/øvrige jazzsentre), sosiale medier, publikumsundersøkelser på hovedscenekonsertene og evaluering av Stamvegkonsertene (fra musiker- og arrangørhold). Oppgavene ligger under produsent Audun Humbersets arbeidsoppgaver. Utvalget har med dette fullført sitt oppdrag.

  

 

REPRESENTASJON I 2014:

 

Innspillskonferanse Bergen kommune 16. Jan                                   Nina Torske

Finsejazz (inkl KU-møte) 24.-26. Jan                                         KU og Nina Torske

Regionledermøte Bergen 12. Feb (VNJS vertskap)          Audun Humberset og Nina Torske

Regionledersamling Oslo 3.-4. Mars                                        Asle Wingsternes og Nina Torske

Innspillsmøte Rogaland FK kulturplan 11. Mars                                Nina Torske

Dialogmøte post 74 Norsk Kulturråd, Oslo

  1. Mars (innleder pva regionsentra) Nina Torske

12 Points, 10.-11. April, Umeå                                                                       Nina Torske

Vossa jazz, 11.-13. april                                                                                      Audun Humberset, Nina Torske

Brak Fagdag (debattdeltaker) 26. April                                                    Nina Torske

Balejazz 9.-10. Mai (25 år)                                                               Nina Torske

Moers jazzfestival (DE) 6.-9. Juni                                                 Tom Svendsgård

Norsk kulturråd – kompetanse-

nettverksmøte 13. Juni                                                                                       Nina Torske

Kongsberg jazzfestival 4.-5. juli                                                                     Audun Humberset

North Sea Jazz festival (NL) 11.-13. juli                                                     Audun Humberset

Moldejazz 15.-17. juli                                                                         Nina Torske

Sildajazz (med BBB; 9. Juli                                                                Audun Humberset

Regionledermøte + Oslo jazzfestival 12.-16. Aug             Nina Torske og Audun Humberset (BBB)

Høringsmøte Hordaland FK kulturplan 20. Aug                                  Nina Torske

EJN generalfors. Helsinki 18.-21. sept                                     Audun Humberset, Nina Torske

Norsk Publikumsutv. årskonf. Bergen 29.-30. sept        Audun Humberset, Nina Torske

Jazz på Jølst (5 år) 10.-12. oktober                                             Nina Torske

London Jazz Festival (BBB, Supersonics +

EJN rundebordskonferanse) 13.-17. Nov                               Audun Humberset, Nina Torske

 

Daglig leder har i tillegg, som styremedlem i Norsk jazzforum og styreleder i Stiftelsen Odin, deltatt på styremøter i Oslo 15. Januar, 3. Mars, 31. Mars, 26. Mai, 5.-6. November, 20. November og 4. Desember.

 

 

 

  1. DRIFT OG ORGANISERING

 

VNJS administrasjon har i 2014 bestått av daglig leder i 100% stilling (Nina Torske) gjennom hele året, og produsent (Audun Humberset) i 100% stilling. Humberset hadde pappapermisjon fra 17. mars til 11. august. Lillian Herberg Santos var engasjert som vikar for Humberset i perioden 12. mars til og med 30. juni, i 80% stilling.

 

VNJS har som tidligere kjøpt produsent- og lydteknikertjenester hos Nattjazz (Tom Svendsgård), samt administrative tjenester fra Bergen jazzforum, som har arbeidsgiveransvar for daglig leder Mads Hatlevik (ansatt fra januar 2014).

 

Brit Aksnes har vært engasjert i to måneder i forbindelse med planlegging og gjennomføring av Nutshell, mens Ingebjørg Aa. Braseth var engasjert i en uke i forbindelse med avviklingen.

 

Daglig leder har i 2014 hatt overordnet ansvar for drift, økonomi og kunstneriske aktiviteter, ledelse av kunstnerisk utvalg og prosjektledelse av Bergen Big Band. Produsenten har hatt ansvar for produksjonsoppgaver knyttet til Den Musikalske Stamvegen og Bergen Big Band, samt for profilering, informasjon og markedsføring av senteret og senterets produksjoner. Begge har pleid kontakten med arrangører og musikere i regionen.

 

 

 

  1. AKTIVITETER

 

VNJS kjernevirksomhet har i 2014 som tidligere handlet om de faste tiltakene Hovedscenen, Den Musikalske Stamvegen, Bergen Big Band og Nutshell, samt ulike former for dialog- og møtevirksomhet med miljøet i regionen, nasjonalt og internasjonalt (arrangør- og musikersamlinger, festivalbesøk o.a.). I tillegg ble det i 2014 etablert to nye tiltak/prosjekter: Sommerjazzkurs i Jølster, og prosjektet Nye produksjoner, med støtte fra RUP/Rogaland fylkeskommune. Begge som tiltak for å møte innsatsområder som beskrevet i Revidert Handlingsplan 2013-2015. I løpet av året ble VNJS også tildelt prosjektlederansvar for Europe Jazz Network (EJN) sitt prosjekt Jazz for young people (støttet av EUs Creative Europe-program), og arrangerte i den forbindelse en workshop under EJNs generalforsamling i Helsinki, og en rundebordskonferanse under London Jazz Festival i november.

 

 

LOKALT OG REGIONALT ARBEID

 

Scenedriften USF – Hovedscenen

Ved VNJS’ hovedscene på Verftet USF er det i 2014 avviklet 45 konserter (2013: 44), hvorav 30 klubbkonserter, 8 i ”Kortreist”-serien, 3 matinékonserter med Bergen Big Band og 4 GIG-akademikonserter. Bergen jazzforum har vært teknisk arrangør for 38 av disse, mens VNJS selv har stått bak matinékonsertene og GIG-akademikonsertene. Bergen jazzforum har i tillegg arrangert 14 konserter med separat finansiering (Finsejazz og Bajazz). Alle disse konsertene har vært markedsført samlet (trykksaker, Bjfs hjemmeside o.a.)

 

Totalt publikumstall på konsertene på Hovedscenen i 2014, ikke medregnet Bajazz men inkludert GIG og BBB-matinékonsertene, var 4432 (2013: 4482) hvorav 3248 betalende (2013: 2824). Det kan opplyses at 3 av konsertene på hovedscenen (i serien ”Jazzout”) samt GIG-akademikonsertene har gratis adgang. Gjennomsnittlig besøkstall var på 98 personer pr konsert; en liten nedgang sammenlignet med 2013 (102 personer). Antall konserter var det samme som fjoråret. Imidlertid er det en gledelig økning i billettinntektene for 2014 på hele kr 264 460 sammenlignet med i 2013. Dette skyldes flere ting: Billettprisene ble justert noe opp i 2014, uten at det har hatt noen negativ effekt på besøkstallet. Andelen ikke-betalende publikum pr arrangement er gått ned. Det har i tillegg vært jobbet veldig målbevisst med utvikling av profilering og promotering, særlig på sosiale medier og hjemmeside. Høsten 2014 hadde Bjf 60% flere treff på hjemmesiden enn tilsvarende periode i 2013.

 

Selv om publikumsbesøket er på nivå med tidligere år, er det enighet i organisasjonene om at det bør være mulig å hente ut enda mer på publikumssiden. Kvaliteten på band og musikk er av høyt internasjonalt nivå, og Hovedscenen i Bergen regnes av musikere og produsenter som en av de mest profesjonelt drevne konsertscenene i landet, fullt på høyde med de beste i utlandet, og med et svært erfarent og oppegående arrangørapparat både når det gjelder teknisk konsertavvikling og musikervelferd. Konkurransen blant konsertarrangører er stor, også når det gjelder jazzfeltet isolert. Bare i Bergen kan man gå på jazzkonserter minst 2 ganger, og tidvis så ofte som 6 ganger i uken – fra tirsdag til søndag. I tillegg kommer det øvrige konserttilbudet innen alle andre sjangre/uttrykk, inkludert de mer kommersielle. Mange av konsertene på Hovedscenen ligger innenfor det mange vil karakterisere som et smalt segment, uten kommersiell appell. Vi vil likevel fortsette det målrettede arbeidet med kartlegging og analyser av publikumsrelaterte forhold, og iverksette tiltak for å øke publikumstilstrømningen til Hovedscenen. Konsertomfang/hyppighet, programprofil og målstyrt markedsføring er stikkord. Det kan være aktuell å gå noe ned på konsertomfanget i 2015 (bl.a. kutte Kortreist-serien, som var en prøveordning), samtidig som sesongene utvides noe i oppstarten (januar og august). Samarbeidet omkring bookingen og markedsføringen av Hovedscenen, Bjfs egne konserter (Bajazz, Finsejazz) og VNJS egne konserter (GIG-konsertene og BBB-matineene) er bedre koordinert enn noen gang.

 

 

Bergen Big Band. Etablering av Olav Dales Minnefond

2014 var et svært spesielt år for Bergen Big Band (BBB), som svingte fra store kunstneriske suksesser til stor sorg. BBB-gründer og musikalsk leder siden oppstarten i 1991, Olav Dale, gikk bort i oktober, bare 55 år gammel. Han rakk å motta hyllest og strålende kritikker for BBBs cd-utgivelse Another Sky med John Surman (Grappa, august), der Olav Dales særpregede ”sound” er spesielt omtalt i svært mange av de tallrike anmeldelsene fra aviser og musikkmagasiner i inn- og utland. Han spilte også på lanseringskonsertene for Another Sky under Sildajazz og Oslo Jazzfestival i august, uten antydning til sykdomstegn. Dette forteller veldig mye om musikeren og mennesket Olav Dale; om hva musikken og BBB betydde for han – og vise versa.

 

Det ble holdt minnekonsert søndag 2. november i et fullsatt Røkeriet USF, der John Surman og Karin Krog deltok. Dagen etter ble det holdt allmøte, der ny todelt musikalsk ledelse ble valgt: Bassist Magne Thormodsæter og pianist Dag Arnesen. De deler de framtidige prosjektene mellom seg.

 

I løpet av 2014 kan BBB vise til følgende konsertaktivitet:

  • 02: Matinékonsert med Jarle Ståle Storløkken, Sardinen USF
  • 04: Urframføring bestillingsverk av Lars Jansson, Vossa jazz (omtalt som festivalens fineste konsert!)
  • 08: Lanseringskonsert Another Sky m John Surman – Sildajazz
  • 08: Lanseringskonsert Another Sky m John Surman – Oslo Jazzfestival
  • 11: Minnekonsert for Olav Dale med John Surman og Karin Krog, Røkeriet USF
  • 11: Konsert Another Sky m John Surman og Karin Krog – London Jazz Festival
  • 11: Matinékonsert med Lars Jansson, Sardinen USF

 

BBBs aktivitetsplan for 2015 ble planlagt sammen med Olav Dale i løpet av våren/sommeren 2014, med innspillingen av Knut Kristiansens verk Kuria Suite i januar 2015 (opprinnelig planlagt desember 2014) som ett av hovedprosjektene. Aktivitetsnivået er høyere enn noen gang. Det arbeides fortsatt for å oppnå en mer forutsigbar finansiering for BBB direkte fra statsbudsjettet. Innsatsen skjer sammen med de tre andre regionsentrene som også administrerer egne store ensembler; Østnorsk, Midtnorsk og Sørnorsk.

 

I desember bisto VNJS Olav Dales nærmeste familie med å etablere stiftelsen Olav Dales Minnefond (fullstendig navn: Stiftelsen Olav Dales Minnefond til fremme for jazzen på Vestlandet, i samarbeid med Vestnorsk Jazzsenter). Oppretter er Karin Gjelsten; VNJS v/ daglig leder sitter i styret sammen med Karin Gjelsten, Øyvind Dale Gjelsten og Nattjazz v/ daglig leder. Stiftelsens formål er å dele ut en årlig pris til en musiker, enkeltperson eller gruppering/organisasjon som gjennom sin virksomhet/ aktivitet har gjort en spesiell innsats for jazzen på Vestlandet. Prisen deles ut under Nattjazz.

 

 

Den Musikalske stamvegen

Den musikalske stamvegen (DMS) er VNJS’ regionale turnéordning, med formål å bidra til å styrke markedet for frilans jazzmusikere i vår region, og å utvikle kompetanse på arrangør og formidlingsfeltet for profesjonell jazz på Vestlandet. Gjennom DMS skal kvalitetsjazz bli brakt rundt i hele regionen, til bygd og by, til en vennlig pris; hver konsert er subsidiert med ca kr 20 000. Arbeidet med DMS hjelper oss til å kartlegge og holde oss oppdatert på status for regionens mange arrangører, og å målstyre tiltak for å styrke arrangørnettverket.

 

Normalt omfang er åtte turneer pr år, fire om våren og fire om høsten, med inntil fem konserter pr turné. En av turneene pr sesong skal være rettet mot publikumsgruppen barn og/eller ungdom. En av turneene fra høsten 2013 (Cirrus) ble flyttet til 2014; dermed ble det gjennomført 9 turneer i 2014:

 

Uke 8:                     Ole Marius Sandberg – Or better still (4 musikere/5 konserter)

Uke 10:                                   Story Water (6 musikere/5 konserter)

Uke 12:                                   Chili Vanilla & Andreas Ulvo; samarb. Njf/MONITOR (4 musikere/5 konserter)

Uke 14:                                   Lena Skjerdal trio/Erik Halvorsen Trio (dobbeltturne) (4 musikere/5 konserter)

Uke 17:                                   Cirrus (4 musikere/5 konserter)               

Uke 38:                  ”1000” (4 musikere/3 konserter, 2 workshops)

Uke 41:                                   Gisle Torvik Trio (3 musikere/6 konserter)                           

Uke 43/44:         Sigurd Ulveseth Kvartett (4 musikere/6 konserter)

Uke 41/46:          Good Time Charlie; for barn; samarbeid med lokale barnekor (4 musikere/8 konserter)

 

Til sammen ble det i 2014 gjennomført 48 konserter og 2 workshops, med i alt 37 medvirkende utøvere (+ lysdesigner og lydteknikere). 19 ulike arrangører i regionen sto bak en eller flere konserter, hvorav ni jazzklubber, fire skoler, fire kulturhus og ett galleri. VNJS sto selv bak arrangeringen av to konserter. En konsert ble arrangert utenfor regionen, på Nasjonal Jazzscene i Oslo. 10 konserter ble arrangert i Rogaland, 13 i Sogn og Fjordane, og 24 i Hordaland.

 

Det er opplyst om et samlet besøkstall på ca 3 000 fordelt på de 48 konsertene, hvorav 1 800 betalende. Dvs. et snittbesøk på 63 pr konsert. Det høye antallet ikke-betalende publikum skyldes i stor grad at flere av konsertene var gratiskonserter (ref. barnekonsertturneen med Good Time Charlie som var godt besøkt, men der flere av arrangørene var skoler).

 

I forbindelse med turnéleggingen kommer vi nært innpå de ulike arrangørmiljøene og får god oversikt, også over hvor det kan iverksettes en innsats for å etablere nye arrangører. En ny konsertserie for jazz er under etablering i tilknytning til Kulturhuset i Sogndal (oppstart vår 2015); med andre ord er det fortsatt gledelig arrangørutvikling i Sogn og Fjordane. I Rogaland har det i løpet av året vært samarbeid med flere nye arrangører, særlig sør i fylket. Vi opprettholder kontakten med disse nye arrangørene.

 

Tilbakemeldingene fra involverte musikere, arrangører og publikum har også i 2014 vært positive. Vi vil videreføre praksisen der regelen er gjennomføring av turneene i en sammenhengende periode, og vi vil opprettholde den høye tekniske standarden (medbrakt PA/lydtekniker der det er behov). Standardhonoraret pr musiker/konsert har i 2014 vært kr 3 500. Fra og med 2015 økes dette til kr 4 100, i henhold til MFOs anbefalte minstesats.

 

Det vises for øvrig til egen årsrapport for Stamvegen 2014.

 

 

Sommerjazzkurs i Jølster – nytt tiltak!

VNJS’ Sommerjazzkurs i Jølster ble arrangert for første gang i perioden 25.-28 juni, med Skei Hotel som base og Jølster Jazzklubb som medarrangør. Kurset ble finansiert med støtte fra Norsk jazzforum, Norsk musikkråd/KOMP og VRAK-tilskudd, samt egne midler. Formålet med kurset var å stimulere til økt interesse for å lytte til og utøve jazz/improvisert musikk i fylket/regionen. Kurset var åpent for alle, uavhengig av geografi og alder.

 

Kurset samlet 10 deltakere i aldersspenn fra 14 til 49, hvorav 3 kvinner. Syv svært kompetente instruktører fra Vestlandsregionen sto for undervisningen: Olav Dale (saksofon), Dag Arnesen (piano), Lena Skjerdal (vokal), Nina Kristine Linge (gitar/vokal), Gunhild Seim (trompet); Ole Marius Sandberg (bass), Hans Christian Dalgaard (trommer). Kurset ble avsluttet med en offentlig tilgjengelig konsert lørdagskvelden, med Jølster Jazzklubb som arrangør.

 

Tilbakemeldingene fra deltakerne var svært positive; de rapporterte om bratte læringskurver og realisering av mye ukjent potensial, og fire gode sosiale dager. Vi ønsker å videreføre dette som en årlig fast aktivitet, og er alt i gang med planleggingen av kurset i 2015. Vi er også i dialog med andre arrangører av sommerkurs for jazz/improvisasjon, bl.a. i Beiarn og Søgne, hvor vi utveksler erfaringer og tipser hverandre om velfungerende opplegg.

 

Det vises for øvrig til egen rapport for Sommerjazzkurset 2014.

 

 

Nye produksjoner – nytt tiltak!

Dette er et tiltak iverksatt med bakgrunn i strategiområde 2 i Revidert Handlingsplan 2013-2015: Nye produksjoner for barn, ungdom og større ensembler: VNJS ønsker å bidra aktivt til nyskaping og være en pådriver for at det lages ny musikk og nye musikalske forestillinger for barn, ungdom og større ensembler

 

Opprinnelig plan var, med støtte fra Rogaland Fylkeskommunes RUP-ordning, å etablere en støtteordning der profesjonelle musikere kunne søke om tilskudd til enten ”å realisere en drøm”, eller til nye konsertproduksjoner for barn/unge. I dette ligger et klart næringsperspektiv: Å gi musikere mulighet til å utvide sitt forretningskonsept/sin kunstneriske portefølje, gi dem flere ben å stå på. Imidlertid var Bergen kommune og Hordaland fylkeskommune skeptiske til at VNJS skulle fungere som en støtteinstans med alt hva det innebærer, og vi valgte dermed å gå bort fra å skulle tildele midler ut fra søknader, til en løsning der vi kontaktet aktuelle musikere/band, og tilbød dem et oppdrag. Dette resulterte i at trioen The Geordie Approach med stavangermusikerne Petter Frost Fadnes og Ståle Birkeland, samt britiske Chris Sharkey, fikk anledning til å utvikle en helt ny sceneproduksjon for barn – Supersonics – som hadde førpremiere i Stavanger (Tou) 13. november, og premiere under London Jazz Festival 15. november. Tilbakemeldingene fra publikum og arrangører var svært gode! Våren 2015 drar trioen på turné i regi av Stamvegen, der de bl.a. står for årets hovedbarnekonsert på Vossa Jazz og inngår som en del av den europeiske konferansen Jazz for Young People (se avsnittet Internasjonalt arbeid; Europe Jazz Network nedenfor).

 

Det andre oppdraget i 2014 ble gitt til bergenssaksofonisten Kjetil Møster som vil realisere sitt ”Chicago Quartet”-prosjekt, med studioarbeid/plateinnspilling og konsert under Nattjazz 2015. Med seg på prosjektet har han Tortoise-musikerne Jeff Parker og John Herndon, samt Josh Abrams (Iron & Wine). Absolutt en god investering i framtidig næringsvirksomhet.

 

Musikerne omtaler dette tiltaket som svært relevant og med stor og umiddelbar nytteeffekt. Et vinn-vinn-tiltak for alle involverte. Dessverre er Rogaland Fylkeskommunes RUP-ordning fra 2015 nedlagt for kulturfeltet, så vi leter etter andre finansieringsmuligheter for å kunne videreføre tiltaket.

 

 

Arrangør- og musikersamling

Som følge av uforutsette hendelser som medførte behov for en del ekstraordinær innsats fra administrasjonens side, ble planlagte arrangør- og musikersamlinger i Bergen og Stavanger høsten 2014 bestemt utsatt til våren 2015. Det ble derfor gjennomført kun en samling i 2014; til gjengjeld var dette en svært løfterik og positiv samling for det etter hvert omfattende og stabile arrangørnettverket i Sogn og Fjordane. Samlingen fant sted under Jazz på Jølst (Skei hotel) fredag 10. oktober, og samlet til sammen 8 representanter fra arrangørene Balejazz, Førdefestivalen, Riskkonsertene/United World College i Fjaler, Gloppen Musikkfest, Firda VG Skole/musikklinja og Jazz på Jølst/Jølster jazzklubb. Møtet ga mye god informasjonsutveksling og tydeliggjorde et felles ønske om sterkere samarbeid/kontakt/koordinering. Det ble etablert et arrangørforum der og da, med egen gruppe på FB. Det var enighet om å tenke tverrsjangerlig arrangørkompetanse framfor jazz isolert (fokus på arrangørfaget framfor sjanger). Vi følger opp med å invitere til nytt møte neste høst.

 

 

Sogn og Fjordane

VNJS’ virksomhet er gjennomgående regional, på alle felt. Vår aktivitet i Sogn og Fjordane er omfattende, ref. Den Musikalske Stamvegen, nyetableringen Sommerjazzkurs i Jølster og diverse samlinger/møtevirksomhet. VNJS bidrar også med økonomisk støtte til utvalgte arrangører og tiltak, for 2014:

 

  • Kr 100 000 til Balejazz, som feiret 25-års jubileum i 2014 (blomster ble overrakt). Balejazz er en viktig motor og sentral jazzarena i Sogn og Fjordane. Vi samarbeider om å finne løsninger for hvordan festivalen sammen med helårsarrangørene i fylket i enda sterkere grad enn i dag kan være med på å styrke jazzinteressen og sikre rekruttering både på utøver og publikumssiden.
  • Kr 10 000 (”jazzgulrot”) til arrangørene Club Bele og Jølster Jazzklubb; som en liten oppmuntring til to viktige helårsarrangører i fylket.

 

Samlet har VNJS i 2014 brukt omkring kr 680 000 på aktiviteter og tiltak i Sogn og Fjordane.

 

Det har vært god kontakt med jazz/musikkmiljøet i Sandane, både ved musikklinja ved Firda VG skole og Kulturhuset Trivselshagen. Det har også vært kontakt med et nyetablert arrangørmiljø for jazz i Sogndal tilknyttet Kulturhuset; en gledelig tilvekst til arrangørfloraen i fylket. Dialogen med Førdefestivalen omkring et tettere samarbeid knyttet til FolkeJazz-scena er fortsatt varm; vi diskuterer pr i dag en realisering av et turnesamarbeid våren 2016.

 

Kontakten med fylkeskommunen v/ Fylkeskultursjefen oppleves også som god, men vi så vel som en rekke andre kulturinstitusjoner med tilknytning til fylket, ser med bekymring på den økonomiske situasjonen på kulturfeltet og varslede kutt i framtidig fylkeskommunal støtte.

 

 

Rogaland

Hoveddelen av jazzaktiviteten Rogaland er konsentrert til Stavanger og Haugesund, men det finnes absolutt oppegående arrangørmiljøer også utenfor de store byene, både sør og nord i fylket. Arbeidet med å styrke og stabilisere disse arrangørmiljøene videreføres, bl.a. gjennom møter og jevnlig dialog. Videre videreføres arbeidet med å styrke dialogen og samarbeidet mellom de ulike arrangørmiljøene i byene, særlig Stavanger. Dialogen med arrangører, musikere og utdanningsinstitusjoner i Rogaland er positiv og konstruktiv. De årlige arrangør- og musikersamlingene oppleves som gode og positive hendelser.

 

Vi ønsker å understreke det gledelige som skjer rundt Spor 5, Stavanger jazzforums nye faste klubbscene og byens nye jazzmøtested i sentrum av Stavanger. Klubbens forhåpninger knyttet til det å ha en egen scene med de utviklingsmulighetene det gir både musikalsk og sosialt, innfris i stor grad. Lokalet har gjennomgått en teknisk og utstyrsmessig oppgradering, med anskaffelse av et flunkende nytt Steinway flygel som siste tilvekst.

 

Også i Rogaland er dialogen med fylkeskommunen god. VNJS mottok i 2014, i tillegg til driftstilskudd på kr 114 000, tilskudd fra fylkeskommunens RUP-ordning på kr 100 000 til tiltaket Nye produksjoner (se over).

 

I 2014 har VNJS ytt økonomisk støtte til Stavanger jazzforum (kr 100 000 til drift), samt til talentsatsingstiltaket Blå Trå (kr 75 000), som er et samarbeid mellom Stavanger jazzforum og UiS/Jazzlinja Bjergsted. Også konsertserien Zoid (Tou) i Stavanger har mottatt kr 10 000 i støtte. Frisild/Sildajazzens Venner i Haugesund har mottatt støtte til sin helårlige konsertvirksomhet (kr 30 000).

 

Samlet, inkludert subsidierte Stamveg-konserter, prosjektet Nye produksjoner og andre tiltak, har VNJS i 2014 brukt ca kr 500 000 pr år på aktiviteter og tiltak i Rogaland.

 

 

Overføringer til andre – post 4500

VNJS har i 2014 overført kr 425 000 i støtte til arrangører og musikere/prosjekter med regional tilknytning, både i form av prosjektstøtte og ad hoc-støtte. Samlet oversikt:

 

Balejazz                                                   kr 100 000

Club Bele                                                kr  10 000

Jølster Jazzklubb                               kr  10 000

Stavanger jazzforum                       kr 100 000

Sildajazzens Venner                        kr  30 000

Voss Jazzklubb                                     kr  40 000

Swing’n’Sweet jazzklubb              kr  10 000

SUM                                                           kr 300 000

 

Denne støttes gis som et insitament og virkemiddel for å sikre et stabilt arrangørnettverk, som grunnlag for turnévirksomhet i regionen.

 

Fra VNJS’ ad hoc-pott for arrangører er det tildelt følgende støtte:

Konsertseriene Playdate            kr 20 000

Room for Squares                             kr 20 000

Zoid                                                            kr 10 000

Husnes jazzklubb                              kr 10 000

SUM                                                           kr 60 000

 

Fra VNJS’ ad hoc pott for musikere har 10 ulike band/musikere mottatt totalt kr 65 000 i støtte til turnéprosjekter (normalt kr 5 000 pr tildeling). Seks av tildelingene gjelder prosjekter i utlandet, fem gjelder prosjekter i Norge. VNJS’ ad hoc-støtte er en viktig medfinansieringskilde for konserter i regionen og opptredener for norske jazzmusikere i Norge og utenlands, og ofte det lille beløpet som fører til at prosjektene blir gjennomført.

 

 

 

INTERNASJONALT ARBEID

 

VNJS’ mangeårige satsing på internasjonalisering har solid støtte fra våre to største regionale tilskuddspartnere, Bergen kommune og Hordaland fylkeskommune. Vi mottar også støtte fra og har et godt samarbeid med Utenriksdepartementet, Norsk jazzforum og Music Norway omkring den internasjonale virksomheten.

 

 

Norwegian Jazz Launch

Norwegian Jazz Launch (NJL) ble etablert som et samarbeid mellom Vestnorsk jazzsenter, Norsk jazzforum (Njf), Music Norway og Utenriksdepartementet i 2003, med tilskudd fra UD og Njf som administrator. Formålet med ordningen er å gi norske musikere hjelp til internasjonal lansering, og tilskudd bevilges som reise- og promoteringsstøtte til musikere/band for 3 år av gangen. VNJS deltar i samarbeidsgruppen som er med på å velge ut musikere som tilbys deltagelse i ordningen. VNJS bidrar også til å profilere NJL-artistene i sammenhenger der dette er naturlig, som Nutshell. I 2014 deltok NJL-musikeren Marius Neset under Nutshell. Tilbakemeldingene fra deltagende musikere i forhold til NJL er udelt positive; det rapporteres om stor nytteverdi.

 

 

Europe Jazz Network – ledelse av prosjektet Jazz for Young people

Nettverksorganisasjonen Europe Jazz Network (EJN) har pr i dag 103 medlemmer (arrangører) fra 31 europeiske land. VNJS var første norske medlem; i dag er også 11 andre norske jazzorganisasjoner med, bl.a. Sildajazz, Nattjazz, Maijazz og Vossa jazz. Vestlandsjazzen er med andre ord godt representert i dette viktige nettverket. En overordnet del av VNJS’ internasjonale virksomhet og innsats som formidler av levende norsk jazz til utlandet, og som initiativtaker og samarbeidsaktør i internasjonale prosjekter, er et direkte resultat av aktiv deltagelse i EJN gjennom mange år.

 

EJNs generalforsamling fant i 2014 sted i Helsinki 18.-20. september. VNJS’ produsent og daglige leder deltok. EJN har mottatt en stor tilskuddspott fra EUs ”Creative Europe”-program. VNJS er tildelt prosjektlederansvar for ett av prosjektene som inngår i porteføljen: Jazz for Young people, som går ut på å utarbeide et verktøy (en mal) for hvordan produsere og presentere gode konserter for barn. Prosjektet er ettårig, med oppstart i september 2014 og avslutning på EJNs generalforsamling i Budapest i september 2015. VNJS presenterte prosjektet og arrangerte en workshop i Helsinki, og arrangerte sammen med Serious Ltd. en rundebordsdiskusjon under London Jazz Festival i november. Avvikling av en større europeisk konferanse under Vossa Jazz 2015 blir siste delprosjekt før rapportering. Byrået Språkfolk har vært engasjert for å utarbeide en underveisrapport til prosjektet.

 

 

Nutshell

Nutshell er en av VNJS’ kjerneaktiviteter, og kanskje var 2014-utgaven den beste noen sinne. I hvert fall var det stor suksess på alle vis, med begeistrede deltakere som foretok flere bookinger på direkten, både av showcase-band og artister de opplevde på Nattjazz om kvelden, og skribenter som formidlet positive artikler i sine magasiner/aviser.

 

Showcasene på dagtid presenterte flere band enn noen gang, hele åtte artister fikk vist seg fram i særpregede og intime omgivelser:

 

– Dag 1 – Litteraturhuset (kveld):                                                Cortex og Bushman’s revenge

– Dag 2 – Lysøen (m FiB) og Hanne på Høyden:                    Eivind Austad Trio og Cirrus

– Dag 3 – Øystese/Kabuso og Storeteigen:                            Ballrogg og Håkon Kornstad solo

– Dag 4 – Fløyen:                                                                                       Terje Isungset/Arve Henriksen og Marius Neset band

 

I løpet av de tre kveldene på Nattjazz kunne Nutshell-deltakerne oppleve 16 norske band, bl.a. Nils Petter Molvær, Come Shine, Solveig Slettahjell, Svein Olav Herstad Trio, Stian Carstensen, Stian Westerhus/Pale Horses, Steinar raknes’ Stillhouse, og Living Space (Kjetil Møster).

 

En svært viktig årsak til at Nutshell fungerer så godt, er det velfungerende og godt innarbeidede samarbeidet med partnerne Nattjazz, Utenriksdepartementet, Festspillene i Bergen, Music Norway, Norsk jazzforum og Bergen kommune. Vi mottok øremerkede midler fra Bergen kommune og Utenriksdepartementet; i tillegg bidro en rekke av de norske utestasjonene med reisestøtte til delegater fra respektive lender. Som i fjor samarbeidet vi med Festspillene om dagprogrammet på torsdag, med båttur til Lysøen og flotte konserter i spektakulære omgivelser, og felles middag på Hanne på Høyden.

 

Nutshell 2014 samlet 21 utenlandske arrangører og pressefolk, hvorav 5 skribenter og 16 promotører/konsertarrangører. I tillegg deltok i alt 15 norske representanter for media, booking og arrangørsiden, inkludert representanter fra regionens egne jazzfestivaler Vossa Jazz, Maijazz og Sildajazz. Nutshell befester sin posisjon som en svært viktig arena for internasjonal kontaktskaping.

 

De utenlandske arrangørene presenterer så og si uten unntak norsk jazz på sine program samme år eller året etter at de har gjestet Nutshell. Nutshell oppnår også god mediedekning. Det vises for øvrig til egen rapport for Nutshell 2014.

 

 

12 Points

12 Points er en internasjonal lanseringsfestival for unge jazzutøvere fra 12 europeiske land, som arrangeres annet hvert år i Dublin, og annet hvert år i en annen europeisk by. Irske Improvised Music Company står bak arrangementet. I perioden 2011-2013 (3 festivaler) mottok 12 Points EU-støtte, og VNJS var i den sammenheng finansiell samarbeidspartner sammen med Improvised Music Company og Casa Da Musica (Porto). VNJS ønsker å fortsette samarbeidet med 12 Points, og kunne i 2014 videreformidle kr 60 000 i støtte fra Utenriksdepartementet, øremerket norsk deltakelse i 12 Points.

 

12 Points 2014 ble arrangert i april i Umeå, som hadde status som Europeisk Kulturby. Norsk deltaker var bandet Pixel, som gjorde en solid opptreden!

 

12 Points-prosjektet har også et turnéprogram kalt 12 Points +, som sender utvalgte deltagende band til festivaler i hele Europa. Dette turnéprogrammet har de senere årene lidd noe under manglende finansiering, men tidligere år har flere norske 12 Points-utøvere også hatt stor nytte av programmet, som Machine Birds og Mari Kvien Brunvoll.

 

 

REGIONALT NETTVERKSSAMARBEID

 

Vestnorske Rytmiske Aktører: VRAK

Det regionale kompetansenettverket VRAK består av de fire organisasjonene Brak (Interesse-organisasjon for rytmiske musikkmiljø i Hordaland og Sogn og Fjordane), STAR (Stavanger Rock Aktører), Førde internasjonale folkemusikkfestival og VNJS. Samarbeidet har vært videreført og styrket i 2014. Nettverket mottok også i 2014 en bevilgning på kr 878 000 til kompetansehevende tiltak fra Norsk kulturråd, som utgjorde 60% av total finansiering (40% regional andel i tillegg). VRAK-aktørene fikk i tillegg noe ekstrabevilgning i 2014, ettersom det var et mindre akkumulert overskudd i driftspotten.

 

VNJS konsentrerer sin VRAK-innsats rundt operativ/utøvende kompetanseutvikling, i særlig grad i form av møter mellom musikere i etableringsfasen og etablerte musikere (GIG-akademiet, Blå trå), samt talentutvikling gjennom programmet Jazz i sikte.

 

Jazz i Sikte-samarbeidet ble i 2014 utvidet til også å inkludere Stavanger jazzforum og Maijazz, i tillegg til Bergen jazzforum og Nattjazz. Universitetene i Stavanger og Bergen (Bjergsted og Grieg-akademiet) er også involvert. To vinnerband, Sonder og Molecules, fra hhv Stavanger og Bergen fikk spille dobbeltkonsert under Maijazz og Nattjazz. Molecules var for øvrig ett av bandene som ble booket av Nutshell-deltakere, til en festival i Sveits.

 

Naturlig nok brukte vi også VRAK-midler til å finansiere Sommerjazzkurset i Jølster og arrangørsamlingen i Sogn og Fjordane. I tillegg har vi støttet prosjekter i regi av Voss jazzskule, Vossa Jazz sin ungdomssatsing, Bergen Ungdomsstorband, og Stavanger og Sandnes Ungdomsstorband. Samlet fordeling:

 

GIG-akademiet                                                                                       kr   90 000

Jazz i sikte                                                                                 kr   84 000

Voss Jazzskule                                                                                         kr   25 000

Vossa jazz sin ungdomssatsing                                                    kr   25 000

Bergen Ungdomsstorband                                            kr   25 000

Stavanger og Sandnes ungdomsstorband          kr     6 000

Blå Trå                                                                                                           kr   75 000

Sommerjazzkurs Jølster                                                                    kr 227 000

Arrangørsamling Sogn og Fjordane                          kr     7 000

SUM                                                                                              kr 564 000

 

 

 

  1. ØKONOMI – ÅRSREGNSKAP

 

Årsregnskapet for 2014 er gjort opp med et underskudd på kr 315 522,56. Stiftelsens akkumulerte egenkapital var pr 31.12.14 på kr 1 816 369,28.

 

VNJS har i 2014 mottatt følgende tilskudd:

  • Norsk Kulturråd: 4 039 000

(drift og prosjekter, inkl. Kr 700 000 til BBB)

  • Bergen Kommune: 1 100 000

(inkl. kr. 100 000 til BBB og kr. 150 000 til Nutshell)

  • Hordaland fylke: 1 302 000

(inkl. kr 51 000 til BBB og kr. 300 000 Stamvegen/KUP)

  • Sogn og Fjordane fylke:    100 000
  • Rogaland fylke:    214 000
  • Utenriksdepartementet (til 12 Points):    160 000
  • Fond for Lyd og Bilde kr     150 000
  • Norsk jazzforum (til Nutshell):      30 000
  • Norsk Musikkråd      35 000
  • VRAK:    200 000

SUM                                                                                                                kr. 7 330 000

 

 

VIDERE DRIFT

Ved utarbeiding av stiftelsens årsregnskap er fortsatt drift av VNJS lagt til grunn. Egenkapitalen er trygg; økonomien er god og sikrer videre drift. Budsjett for 2015 vedtas på Årsmøtet 4. mars. VNJS har ved inngangen til 2015 en solid plattform for drift og videreutvikling.

 

 

ARBEIDSMILJØ, LIKESTILLING OG DET YTRE MILJØ

Styret vurderer arbeidsmiljøet i VNJS som godt. 50 % av administrasjonen og 30 % av styrets medlemmer er kvinner. VNJS forurenser ikke det ytre miljø.

 

 

PROFILERING AV VNJS’ TILSKUDDSPARTNERE

VNJS’ hovedtilskuddspartnere Bergen kommune, Hordaland fylkeskommune og Norsk kulturråd er presentert med logo på VNJS’ og Bergen jazzforums hjemmesider (www.vestnorskjazzsenter.no; www.bergenjazzforum.no), og er oppført som tilskuddspartnere i alle annonser, programmer, plakater og annet materiale som er produsert i forbindelse med VNJS’ arrangementer/virksomhet.

 

 

KONKLUSJON

2014 har vært nok et innholdsrikt, aktivt og utviklende år for VNJS. Med bakgrunn i en utvidet administrasjon, et operativt og visjonært styre og senterets trygge økonomiske situasjon, ser styret lyst på framtiden. Styret takker alle samarbeidspartnere og bidragsytere for godt samarbeid.

Fra forsiden

Nyheter

Brassa Jass

I uke 3 (2025) arrangerer vi en workshop-turné som vi har kalt Brassa Jass. Opplegget er inspirert av Brass Bross og hvordan de i en årrekke har arbeidet med å få korpsungdom til å spille uten noter, lære på øret og til å inspirere og engasjere. På bildet ser du instruktørene: Trompetist Simen Kiil Halvorsen […]

Nyheter

SHAKAI – Tilgjengelig for booking i uke 37 (2025)

Navnet Shakai kommer fra det japanske ordet for samfunn. Samfunn består av individer med unike historier. Det gjør også denne kvintetten som består av musikere som kommer fra et bredt spekter av sjangre, stiler og uttrykk, noe som gir bandet et spennende og variert lydbilde.