Nyheter

Lyden av glass

I løpet av en to-årsperiode produserte 15 estiske glasskunstnere 30 unike instrumenter i glass til to av Norges fremste musikalske improvisatører og formidlere: Terje Isungset og Arve Henriksen. I desember kommer instrumentene til Norge for første gang.

Med på turneen følger også estisk riggepersonell som har håndtert instrumentene siden de ble ferdigstilt i 2011. Da hadde allerede 15 glasskunstnere jobbet med instrumentene i to år. De ble anmodet om å unngå visuelle referanser og konsepter. Oppgaven var å forestille seg et design å konsultere med tradisjonelle instrumentmakere for musikalsk funksjonalitet. Som hvordan de kunne lage munnstykker, måter å feste strenger på og praktiske spørsmål om stemming i ulike toner.

Etter to år med prøving og feiling inviterte de musikerne som hadde lansert ideen til å prøve de ut. Noen ble forkastet, riktignok som fin glasskunst, men uten musikalsk funksjonalitet, mens andre ble videreutviklet. Noen fikk hull for å lage flere toner. Mens andre ble pusset tynnere for å gi mer resonans.

instrument utvalg wog

Så ble 30 instrumenter valgt ut og deretter fulgte en særs vellykket konsertserie i 2011 i Tallinn, som da var Europeisk Kulturhovedstad. Konsertene blir omtalt i meget positive ordelag, i likhet med albumutgivelsen fra i fjor. Første uken i desember kan du se og høre instrumentene i Norge for første gang. Turneen produseres av Vestnorsk Jazzsenter på turnéordningen, Den Musikalske Stamvegen. Ordningen står for over 40 konserter i året, hovedsakelig på Vestlandet. Slik ser reiseruten til World of Glass ut:

Victoria, Nasjonal Jazzscene, Oslo – 4. desember

Spor 5, Stavanger – 6. desember

Haugesund Billedgalleri – 7. desember

Bømlo Kulturhus – 8. desember

Tårnsalen, KODE, Bergen – 9. Desember

 

Terje Isungset: glassperkusjon

Arve Henriksen: glasstrompet

Asle Karstad: Lyd

 

For mer info om dette enestående prosjektet: www.glassmusic.com

Skjermbilde 2015-10-27 kl. 09.55.32

Fra forsiden

Nyheter

«Monk i 100»

Knut Kristiansen Tentet featuring John Riley på Stamveg-turné til Stavanger, Bergen og Jølster for å feire det som ville vært Thelonious Monks 100-årsdag.

Meld deg på vårt nyhetsbrev