Bergen Big Band

Løse tuber

Til Vossa Jazz med Django Bates og Bergen Big Band

Storbandet Loose Tubes revitaliserte britisk jazz etter deres første bejublede konserter på slutten av 80-tallet. De blandet swing med ska og Dolphy med Zappa på en leken og humoristisk måte og engasjerte et bredt publikum.

Orkesteret bestod av en svært talentfull gjeng med unge, britiske musikere. Flere av dem har gjort seg tungt bemerket på den europeiske jazzscenen siden. Blant dem den virtuose multiinstrumentalisten og innovative komponisten Django Bates.

Django Bates og musikken og tilnærmingen hans beskrives gjerne som spontan, original, kompromissløs og leken. Han har vunnet en rekke priser og har ved to anledninger blitt kåret til beste britiske jazzkomponist.

Bates har også tilbragt mye tid I Norden. I samspill med Bendik Hofseth, Marius Neset, Per Jørgensen og Sidsel Endresen på hennes ECM-innspillinger. Bates har også ledet Nordic Youth Improvisers og innehatt en stilling som professor ved rytmekonservatoriet i København. I dag har han en tilsvarende stilling i Bern i Sveits.

Når Django Bates kommer til Norge har han med seg en følgesvenn gjennom flere tiår, nemlig trommeslager Martin France. France er å høre på en drøss album med noen av verdens fremste musikere og spilte også trommer i Loose Tubes. Til Vossa Jazz tar han også med seg en annen komponist og musiker fra Loose Tubes – Eddie Parker. Han er først og fremst er kjent som en fløytist i verdensklasse, men behersker en rekke andre instrumenter.

Ideen til dette etter hvert legendariske bandet sprang ut av en workshop for unge musikere med base på den legendariske klubben Ronnie Scott’s. De var åpne for ny musikk og tok en mye friere form enn andre storband og jazzorkestre. De ble omtalt som anarkister, både med tanke på musikken de spilte, men også hvor og hvordan de presenterte den. De stoppet blant annet trafikken i SOHO etter å ha fortsatt en konsert utendørs kl. 3 om natten med publikum på slep.

 

Til denne konserten har han med seg et av Norges fremste storband, Bergen Big Band. De har tidligere samarbeidet med en rekke internasjonale størrelser og tatt initiativ til mange nykomponerte verk. Når de nå skal spille med Django Bates, Martin France og Eddie Parker kan vi forvente oss noe nye musikk, som er laget på bestilling fra BBC Radio 3 – i anledning Loose Tubes sin 30-årsdag – men også musikk fra Loose Tubes lange historikk.

Vi forventer like deler genialitet og kaos. Nydelige melodier i et øyeblikk og gjallende horn og ville saks-linjer i et annet. Forvrengte sambaer og sleipe New Orleans-groover. Og et orkester med 21 glimrende musikere med tre britiske stjerner i spissen.

Søndag 25. mars kl. 13:30 i Gamlekinoen, på Vossa Jazz.

Billetter finner du her.

Vel møtt!

Saksofoner/treblås/fløyte/tuba:

Eddie Parker – fløyte
Tor Yttredal – alt
Frode Nymo – alt
Ole Jacob Hystad – tenor
Elisabeth Lid Trøen – tenor
Aksel Røed – bariton
Jan Kåre Hystad – bassklarinett
Steffen Granly – tuba

Trombone:
Sindre Dalhaug
Øyvind Hage
Pål Roseth
Camilla S. Tveit

Trompet:
Martin Winter
Svein Henrik Giske
Are Ovesen
Tancred Heyerdahl Husø

Rytmeseksjon
Django Bates – keyboard, horn
Thomas Dahl – gitar
Magne Thormodsæter – bass
Frank Jakobsen – perkusjon
Martin France – trommer

Jeremy Farnell – lyd

Fra forsiden

Bergen Big Band

Tre kritikerroste bestillingsverk på tur

Bestillingsverk er en utfordrende øvelse. Verket skal skrives, øves inn og til slutt fremføres på festivalen som har bestilt det. Det tar lang tid og koster mye. Derfor er det gjerne disse verkene det knytter seg mest spenning og prestisje til når det skal presenteres. Og det er slett ikke alltid det lykkes. Men det skulle da også bare mangle.

Bergen Big Band

JAZZ I SIKTE

Da er det bare å melde seg opp! Her får du både lærerike workshops, konsertkvelder i Bergen eller Stavanger og de som stikker av med seieren får festivaljobber på Nattjazz og Sildajazz.

Meld deg på vårt nyhetsbrev