Nyheter

Løse tuber på Sildajazz

Et av sensommerens musikalske høydepunkter her på Vestlandet nærmer seg med stormskritt. Vi snakker naturligvis om Sildajazz, årets største musikk- og folkefest i Haugesund. Blant de mange godbitene på programmet finner vi den internasjonale stjernen Django Bates med et av landets fremste storband, Bergen Big Band.

Django Bates ble kjent med Bergen Big Band da Vestnorsk Jazzsenter inviterte han i hit i fjor, som Artist in Residence. De fant umiddelbart tonen og kvitterte med flere forrykende konserter, senest på årets Vossa Jazz. Her fra fjorårets konsert i Bergen, med musikk fra den rikholdige katalogen til det legendariske, britiske storbandet Loose Tubes.

Storbandet Loose Tubes revitaliserte britisk jazz etter deres første bejublede konserter på slutten av 80-tallet. De blandet swing med ska og Dolphy med Zappa på en leken og humoristisk måte og engasjerte et bredt publikum.

Orkesteret bestod av en svært talentfull gjeng med unge, britiske musikere. Flere av dem har gjort seg tungt bemerket på den europeiske jazzscenen siden. Blant dem den virtuose multiinstrumentalisten og innovative komponisten Django Bates.

 

 

(Loose Tubes avbildet en gang på siste halvdel av 80-tallet.)

Django Bates og musikken og tilnærmingen hans beskrives gjerne som spontan, original, kompromissløs og leken. Han har vunnet en rekke priser og har ved to anledninger blitt kåret til beste britiske jazzkomponist.

Bates har også tilbragt mye tid i Norden. I samspill med Bendik Hofseth, Marius Neset, Per Jørgensen og Sidsel Endresen på hennes ECM-innspillinger. Bates har også ledet Nordic Youth Improvisers og innehatt en stilling som professor ved rytmekonservatoriet i København. I dag har han en tilsvarende stilling i Bern i Sveits.

Når Django Bates kommer til Norge har han med seg en følgesvenn gjennom flere tiår, nemlig trommeslager Martin France. France er å høre på en drøss album med noen av verdens fremste musikere og spilte også trommer i Loose Tubes. Til Sildajazz tar han også med seg en annen komponist og musiker fra Loose Tubes – Eddie Parker. Han er først og fremst er kjent som en fløytist i verdensklasse, men behersker en rekke andre instrumenter.

 

Med seg har de et av Norges fremste storband, Bergen Big Band. De har tidligere samarbeidet med en rekke internasjonale størrelser og tatt initiativ til mange nykomponerte verk. Når de nå skal spille med Django Bates, Martin France og Eddie Parker kan vi forvente oss noe nye musikk, som er laget på bestilling fra BBC Radio 3 – i anledning Loose Tubes sin 30-årsdag – men også musikk fra Loose Tubes lange historikk.

Vi forventer like deler genialitet og kaos. Nydelige melodier i et øyeblikk og gjallende horn og ville saks-linjer i et annet. Forvrengte sambaer og sleipe New Orleans-groover. Og et orkester med 21 glimrende musikere med tre britiske stjerner i spissen.

 

Saksofon/treblås/fløyte:

Eddie Parker,

Tor Yttredal,

Arild Hoem,

Ole Jacob Hystad,

Elisabeth Lid Trøen,

Aksel Røed

 

Trombone:

Sindre Dalhaug,

Øyvind Hage,

Pål Roseth,

Kjell Erik Husom

 

Tuba:

Steffen Granly

 

Trompet:

Martin Winter,

Are Ovesen,

Børge Styve.

Tancred Heyerdahl Husø

 

Rytmeseksjon:

Django Bates – keyboard, horn,

Thomas Dahl – gitar,

Magne Thormodsæter – bass,

Frank Jakobsen – perkusjon,

Martin France – trommer

 

Her finner du billetter.

Fra forsiden

Nyheter

Sommerjazzkurs: 26-30. juni 2019

For sjette år på rad arrangerer Vestnorsk Jazzsenter Sommerjazzkurs. I år blir kurset i Rogaland, nærmere bestemt på Jæren Folkehøgskole. Formålet med kurset er det samme som tidligere: å inspirere flere, særlig unge, til å bli interessert i og spille improvisert musikk.

Nyheter

Jazzkurs #3

18.-20. juni blir det jazzkurs på Langhaugen med Andreas Rotevatn, Henrik Lødøen og Siril Malmedal Hauge.

Meld deg på vårt nyhetsbrev