Nyheter

BBB: Egne Komponister 2.0 – Utsatt til 10. april

I år fyller BBB 30 år og de vil fremføre hele ti prosjekter. Først ut er den andre utgaven av prosjektet «Egne Komposisjoner». Med nyskreven musikk fra bandets musikere.

I den første utgaven av dette prosjektet fikk vi høre musikk av Magne Thormodsæter, Ivar Kolve og Michael Barnes. Nå er turen kommet til Elisabeth Lid Trøen, Kjetil Møster, Svein Giske og Dag Arnesen. Alle fire er faste medlemmer i Bergen Big Band. Vi spurte dem om hva vi kan forvente av musikken de jobber med.

Elisabeth Lid Trøen

«Ofte går det ikke slik som man har tenkt»

Da jeg var 5 år fikk jeg en liten mikrofon og kassettspiller, hvor jeg spilte inn en liten sang-snutt med teksten «ofte går det ikke slik som man har tenkt». Denne lille melodien ble utgangspunktet for storbandverket med samme tittel, men nå i en mer utbrodert versjon. Verket er forankret i det tradisjonelle storbandsoundet, men som tittelen antyder går stykket uante veier og henter inspirasjon fra både frijazz, pop og moderne jazzensembler.

Stykket jeg har skrevet er en hyllest til livet som ikke alltid blir som en har planlagt, og det kan være både frustrerende og fint. Det er litt som været i Bergen, det endrer seg mens du går, og det er ikke alltid man ender opp der man først hadde tenkt. Verket inviterer lytteren med på en reise der motivene hele tiden endrer seg og får ny drakt, eller blir satt i et helt annet perspektiv. Det består av to låter, som igjen består av flere deler som utvikler og forandrer seg.

Svein Giske:

«Gjendine»

Jeg ønsket å skrive noe som har tilknytning til Bergen og folk her i vest. Gjendines bådnlåt er noe veldig mange forbinder med Edvard Grieg. Selve sangen fikk Grieg fra seterjenten Kaia Gjendine Slålien rundt 1894 og ble så gjendiktet av Grieg i hans Norske folkeviser op. 66.  Folkemusikk, som dette opprinnelig var, har siden Grieg og frem til i dag vist seg å være «mat» for musikere og komponister som ønsker å ta vare på det tradisjonelle, og samtidig ta denne musikken med inn i samtiden. Slik er det også for min egen del; jeg har alltid syntes man kan oppnå en positiv energi ved å blande gammelt og nytt og å krysse sjangre. Derfor er denne versjonen blitt en blanding av det lyriske og enkle i Grieg sin versjon, og et betraktelig mer energisk uttrykk med nikk til flere moderne stiler. 

«Nystemt’ns Ferie – fredag aften og lørdag morgen»

Selveste Bergens nasjonalsang! Ofte brukt i høytidelig sammenheng som festspillåpningen og ved andre seremonielle anledninger. Kanskje trenger vår alles kjære Nystemt’n en liten ferie fra alt dette stive og seremonielle?  Jeg har i alle fall tillatt meg å «rufse den litt håret.» Jeg så for meg at Nystemt’n tok en tur på en av byens brune puber en fredag. -Og at det ble en lang og innholdsrik aften… Deretter at den lørdags morgen, med natten vel friskt i minne, ble med på en street parade langs Bryggen, med behov for et støttesteg her og der.

Kjetil Møster: 

«Assembling a space for a big band»

Stykket er min første komposisjon for denne besetningen. Jeg har brukt den anledningen det er å gjøre noe for første gang til å prøve ut noen spennvidder når det gjelder sammensetning av lyder og referanser. Stykket er skrevet litt som en forestilt tur i et forestilt landskap, hvor jeg har assosiert meg videre fra del til del. Jeg prøver ikke å beskrive noe med musikken, men vil gjerne legge til rette for at både musikere og lyttere kan legge ut på sine egne forestilte ekspedisjoner når musikken opptrer.

Dag Arnesen:

Jeg har komponert 3 stykker for BBB, og uttrykket spenner fra det mer følsomme til det energiske med innslag av humor. Med så dyktige musikere i bandet får jeg anledning til å utfordre både meg selv og utøverne.

«Egne Komponister 2.0» urfremføres på Bergen Jazzforum/USF Sardinen, 26. feb., kl. 21:00.

Besetning:

Saksofoner:

Elisabeth lid Trøen
Paul Fawcus
Kjetil Møster
Aksel Røed
Michael barnes

Trompeter:

Svein Henrik Giske
Are Ovesen
Børge Styve
William Grøv Skramsett

Tromboner:

Sindre Dalhaug
Øyvind Hage
Pål Roseth
Håvard Brustad

Rytmeseksjon:

Ivar Kolve
Thomas Dahl
Dag Arnesen
Magne Thormodsæter
Frank Jakobsen

Fra forsiden