Nyheter

Bergen Songbook

I år fyller Bergen Big Band 30 år. Det er nokså utrolig at det er mulig å holde 17 musikere gående så lenge. Og spesielt imponerende at stemningen er så god, at de er mer aktive enn noen gang og at kvaliteten på prosjektene er så høy. De kommer også opp med mange nye ideer. Som nå, når de skal hylle byen sin med storband-arrangementer av kjente låter fra Bergen.

Navnet henviser til «American Songbook», hvorfra hele jazz-standard-repertoaret er hentet fra. Jazz-standardene er jazzmusikernes felles repertoar. Det geniale med den er at jazzmusikere i hele verden kjenner til den. Så du kan reise verden rundt å velge låter herfra å spille dem med musikere du aldri har møtt før.

Når Joe Henderson turnerte her til lands siste halvdel av 70-tallet ble han eksempelvis plukket opp på Flesland av sin norske kvartett bestående av Dag Arnesen (piano), Bjørn Kjellemyr (bass) og Frank Jakobsen (trommer). Første jobben var på Stord, og på fergen dit valgte de repertoar med utgangspunkt i American Songbook. Henderson hadde fløyet fra Los Angeles og måtte sove noen timer på hotellet når de kom frem. Så de fikk ikke øvd noe først, men de hadde likevel en settliste med låter som alle var kjent med.

Tidlig på 90-tallet spilte Henderson også med Bergen Big Band på Vossa Jazz. Og nå, 30 år etter og med Dag Arnesen i spissen, inviterer de altså til konsert med Bergen Songbook, eller standarder fra Bergen om du vil.

VNJS og BBB har hatt et nært og gjensidig givende samarbeid i flere tiår, der VNJS har administrert, produsert og koordinert drift og prosjekter – skrevet søknader og rapporter, booket konserter, stått for markedsføring etc. Mens bandet selv har hatt ansvar for alt det kunstneriske.

Fra 1991 var BBB Olav Dale sitt spesielle prosjekt. Han var musikalsk leder og primus motor for det meste fram til 2014, da han forlot oss så altfor tidlig. Deretter har Magne Thormodsæter, Dag Arnesen og Michael Barnes vært musikalske ledere, og BBB er nå organisert som en forening med arbeidende styre, som gradvis har tatt over hele virksomheten. Og det har de gjort på en helt strålende måte.

(Bergen Big Band i bakgården på USF Verftet, 2020)

I tillegg til å være et gnistrende godt storband, har de også lagt ned en kjempeinnsats i alt det utenom-musikalske. For et ensemble bestående av 17 profesjonelle musikere og et høyt ambisjonsnivå, innebærer det nemlig veldig mye jobb. Vi er imponert over alt BBB har fått til på denne korte tiden. Litt vemodig er det, å skulle skille lag – men vi gleder oss veldig til å følge BBB videre framover.

Høst-programmet deres er tettpakket med god-biter. Blant annet en fire-dagers turné med verdensstjernene Marius Neset og Anton Eger samt en matiné-konsert med Martin Myhre Olsen, uten tvil en av landets mest spennende komponister og arrangører. Men aller først er det altså duket for den første av høstens to jubileumskonserter:

Bergen Songbook

Ole Bull Scene.

3. oktober kl. 19:00.

Her finner du billetter. 

Den andre jubileumskonserten er på USF Røkeriet 12. desember.

Fra forsiden

Nyheter

Kurs i komposisjon og arrangering

Nytt av året er et kurs i arrangering og komponering med Knut Kristiansen. Kurset går over 4 dager fordelt på tre måneder med oppfølging i mellom møtene. Påmeldingsfrist er tirsdag 8. februar. Begrenset antall plasser.

Nyheter

Vestnorsk Jazzsenter 25 år

Tiden flyr når man har det gøy – og plutselig kan Vestnorsk Jazzsenter (VNJS) krysse av for 25 aktive år som produksjons- og kompetansesenter på Vestlandet!