Nyheter

VNJE m Per Zanussi

«Li and the Infinite Game» til Bergen og Stavanger, 21. og 22. januar.

«Li» er det mest brukte etternavnet i verden, men også et kinesisk (nærmere bestemt ny- konfuciansk) begrep for mønstre i naturen. Faste og dynamiske mønstre, mønstre i tid og rom. Sykliske, asymmetriske og ordnede på samme tid. Skyer, trær og sanddyner. Flyt og kaos. Forestillinger som har inspirert komponister og kunstnere i århundrer, inkludert Per Zanussi, som også ser på dette som en analogi for å komponere for improvisasjonsmusikere. En musiker-kategori som han selv er en del av. Og hvor i han har spilt med flere av de største navnene, både nasjonalt og internasjonalt. Dette er også utgangspunktet for hans doktorgrad fra 2017, med tittelen «Natural Patterns – Music Making for improvisers».

Men Per Zanussi har også vært popstjerne med Wunderkammer og groovet hardt i Wibutee og sine ulike Zanussi-konstellasjoner. I dag er han høyst aktuell med bl.a. Eyolf Dale Trio og Håkon Kornstad Ensemble. Han er førsteamanuensis ved Norges Musikkhøgskole og Universitetet i Stavanger og en av landets mest ettertraktede komponister, både innenfor jazz og ny-musikk. Han har tidligere skrevet musikk for blant annet Trondheim Jazzorkester og BIT20.


«The Infinite Game» er det uendelige spillet vi deltar i med andre mennesker, her representert ved ensemblet som møtes for å lage musikk sammen. I aktuelle verk får vi høre 10 ulike komposisjoner, som er inspirert av alt fra futuristisk funk og prog-afrobeat til koreanske sjaman-ballader og nordafrikansk frijazz. Repertoaret reflekterer dermed også spennvidden i Zanussi sitt musikalske virke. For å gi liv til komposisjonene har han med seg 11 musikere fra Bergen og Stavanger som utgjør besetningen i Vestnorsk Jazzensemble (VNJE) for dette prosjektet. Nærmere bestemt:

Saksofon: Kjetil Møster, Elisabeth Lid Trøen, Kristoffer Alberts, Heidi Kvelvane.

Trompet: Didrik Ingvaldsen, Simen Kiil Halvorsen. Fiolin: Gro Austgulen.

Synthesizer: Jørgen Træen. Gitar: Thomas Dahl. Bass: Per Zanussi.

Trommer: Børge Fjordheim, Øyvind Skarbø.

VNJE er Vestnorsk Jazzsenter sin nye ensemble-satsing. I 2021 resulterte VNJE i 26 enkeltoppdrag for 21 profesjonelle musikere bosatt i vår region. Når VNJE er fullt utbygd, planlegger vi for 6 prosjekter i året med inntil 15 musikere pr. prosjekt. Gitt vår rullerende besetning vil det potensielt gi oppdrag til 90 musikere ila. et år. Forutsatt finansiering, vil dette kunne realiseres i 2025.

Fra forsiden

Nyheter

«Under Bakken» til Vossa Jazz

Konsertforestillingen ble bestilt til Sildajazz for 2 år siden og er laget for barn mellom 5 og 10 år. Her blir ny musikk rammet inn av en visuell ramme som gir fantasifulle og levende bilder av livet under bakken. Nå gleder vi oss til en ny visning lørdag 23. mars.

Nyheter

Meelodi på turné

Strengemesteren Ole Andre Farstad og sanger og maler Medi Farmani har skapt et unikt og vakkert uttrykk med instrumenter fra hele verden blandet med persisk og arabisk poesi. I april kan du høre det live i Haugesund, Øystese, Bergen, Florø og Førde.