Nyheter

Nattjazz 50

I 2022 feirer Nattjazz 50 år med 10 dager lang jubileumsfestival i Bergen, fra 27. mai til 5. juni. Totalt skal over 60 band og 300 musikere på scenen under årets arrangement, med noen av de mest spennende navnene i både norsk og internasjonal jazz på plakaten.

Om den første Nattjazz, eller Nightjazz som det het, stod det i Bergens Tidende den 30. mai 1973: «Fuglesang og jazznetter – Jazzen er sikker, den kommer ikke til å svikte, men fuglesangen, vel vi får bare håpe.»

– 50 festivaler senere satser vi fortsatt på jazzen som ikke svikter. Et utrolig antall av verdens jazzstjerner har besøkt Bergen på grunn av det arbeidet som frivillige har lagt inn i festivalavviklingen gjennom årene. Den største forskjellen fra de første tiårene, er at vi nå er blant de største jazzfestivalene, og har et navn på den internasjonale jazzscenen, sier festivalsjef Jon Skjerdal.

(Hedvig Mollestad)

Blant artistene på årets jubileumsprogram finner man navn som Ane Brun, Sons of Kemet, Amason, Dungen, Hedvig Mollestad, John Scofield Trio, Karin Krog, Gard Nilssen’s Supersonic Orchestra, Les Amazones D’Afrique Bare Egil Spellemannslag, Ghost-Note, Avishai Cohen Trio, Donny McCaslin, Ny, Ny Bris og mange flere. I tillegg er det urpremier på to helt nye prosjekter. Først ut er kvartetten Superless på åpningsdagen fredag 27. mai, med Øyvind Skarbø, Eirik Hegdal, Ingebrigt Håker Flaten og Tortoise-gitarist, Jeff Parker. Dagen etter debuterer en ny duo med pianist Anja Lauvdal og Ola Høyer på kontrabass.

Utenom hovedprogrammet har som vanlig Griegakademiet sine eksamenskonserter i festivallokalene, og Vestnorsk Jazzsenter har igjen endelig mulighet til å invitere gjester til det internasjonale bransjeprogrammet Nutshell under Nattjazz.

(Sons of Kemet)

BAKGÅRDEN
På årets jubileumsutgave av Nattjazz tar festivalen også for første gang i bruk hele parkeringsplassen bak USF Verftet.

Bakgården vil være gratis og åpen for alle, med eller uten Nattjazz-billett. Her finner man bar, gratiskonserter, matboder og håndverksøl. Bergen Ølfestival kommer på besøk og lager mini-festival med tre bryggerier og to matboder til stede hver helg (fredag og lørdag). I tillegg blir det samarbeid med Bergen Improklubb, som har satt sammen en eksklusiv og spennende konsertrekke i et svært intimt format.

(Ny, Ny Bris)

BAK MUSIKKEN – 50 år med festivalhistorie i tekst og bilder
Hoder som nikker taktfast til Art Blakey. Hjerter som brister til Maria Kannegards sarte pianospill. Oppglødde Bergensere som får oppleve «The King of Soul». Gjennom 50 år har Nattjazz gitt musikere en mulighet til å spille, og publikum en mulighet til å lytte og føle. Men en festival som Nattjazz er langt mer enn musikk.

Årets jubileumsutstilling åpner i Visningsrommet på USF Verftet, fredag 27. mai kl. 19:00. Her kan publikum ta et dypdykk i Nattjazz sin historie fra 1972 til 2022, med fokus både på det som har skjedd i kulissene og på festivalscenene.

Her finner du mange av høydepunktene i tekst-form:

Nattjazz i 50 år

Fra forsiden

Nyheter

Jazz i Sikte 23/24

Da er JIS-sesongen straks i gang. Vil du være med? Her finner du alt du trenger å vite.