Nyheter

BBB til London Jazz Festival – uten Olav

Denne uken spiller Bergen Big Band på anerkjente London Jazz Festival, en måned etter at de mistet sin bandleder gjennom 23 år, Olav Dale.

– Vi skal videreføre bandet i hans ånd, men vi må belage oss på å gjøre det uten ham, sier Magne Thormodsæter, som sammen med Dag Arnesen har tatt over den musikalske ledelsen i Bergen Big Band. Tida etter at Olav Dale døde har vært tøff, men bandet jobber videre.

– Livet må jo gå videre. Olav ville aldri i livet at vi skulle lagt ned dette bandet fordi han ikke kunne være med lenger, samstemmer de nye musikalske lederne. Men at mye blir annerledes framover oppdaget bandet allerede da de spilte i Dales begravelse.

– Det var et auditivt sjokk for oss å høre lyden av Bergen Big Band uten Olav. Vi visste alle at han var et administrativt lokomotiv, men jeg tror ikke vi var klar over hvor utrolig stor del av soundet vårt som bar preg av musikeren Olav Dale, sier Magne Thormodsæter.

5G7A6282_lo

Minnekonsert på Allehelgensaften

Bare to uker etter begravelsen, på selveste Allehelgensaften, skulle bandet spille hos Bergen Jazzforum. Matinékonserten på Verftet var planlagt for lenge siden. Karin Krog og John Surman skulle begge komme for å spille både fra Another Sky, og fra bandets øvrige rikholdige repertoar. Nå ble det Olav Dales minnekonsert isteden, og en svært sterk og minnerik seanse i et fullsatt Røkeriet.

– Jeg hadde grua meg veldig til den konserten. Det var på en måte enda sterkere enn begravelsen, for det ble så veldig, veldig tydelig at han ikke var der lenger. Men samtidig var det godt også, for vi følte vi fikk være litt sammen med Olav i ånden, forteller Thormodsæter.

– Da vi skulle begynne å spille sprengte tårene på. Det var veldig mye som ikke stemte, sier Dag Arnesen.

Gode hjelpere med på laget

Selv om den musikalske ledelsen er på plass må det flere til for å fylle skoene til han som er borte, det var alle enige om på siste bandmøte. Framover blir det derfor å fordele ansvaret mer i bandet, og trekke styret mer inn. I tillegg skal Vestnorsk Jazzsenter fortsette med å bistå administrativt.

– Samarbeidet med Vestnorsk Jazzsenter, med Nina Torske i spissen er uvurderlig. Mye av grunnen til at vi kan fortsette nå er at vi har gode hjelpere, sier Thormodsæter.

Musikalsk leder nummer to, Dag Arnesen, mener de tross alt har fått en spennende utfordring.

– Det kom litt uventet på meg, men nå når jeg har fordøyd det gleder jeg meg, sier han.

5G7A6267_lo 5G7A6329_lo

Siste runde med Another Sky

Denne uken går veien til London Jazz Festival, bare en måned etter Dales bortgang.

Konserten er en del av festivalens feiring av BBBs mangeårige samarbeidspartner John Surman sin 70-årsdag, og blir samtidig en avslutning på prosjektet som ledet opp til plata Another Sky. Plata, som består av musikk komponert for Bergen Big Band av Surman, har for øvrig fått strålende mottakelse i flere publikasjoner. Midt i sorgen greier bandet å glede seg over den lukrative spillejobben.

– At vi som et bittelite band fra bittelille Bergen får spille på en høyprofilert festival sammen med en slik musiker som Surman betyr mye. Olav jobba hardt med å få oss ut av byen, også dette er et resultat av hans arbeid, sier Thormodsæter. Med til London blir også en helt spesiell, ung musiker.

– Olavs sønn Trond blir med som vikar på vibrafon på denne konserten, og Olavs samboer Karin blir også med. Det er klart at det blir sterkt, sier Dag Arnesen.

Ingen ny retning

Også det nærmeste året vil Olav Dales prosjekter prege Bergen Big Bands virksomhet. I januar skal de i studio igjen. Da skal Kuria Suite, Knut Kristiansens bestillingsverk til BBB som ble urframført på Vossa Jazz i 2012, endelig spilles inn. Hvis alt går etter planen blir verket også å høre live i året som kommer.

Vil vi se en ny retning på Bergen Big Band nå som du og Arnesen tar over den musikalske ledelsen?

– Nei. Vi har valgt å ikke spesialisere oss, vi vil gjøre alt. Det er det som har vært profilen vår. Vi har spilt eksperimentell jazz med Terje Rypdal, vi har gjort cubansk og afrikansk musikk, vi har spilt julekonsert med tradisjonelt julejazzreportoar og akkompagnert Diana Krall og Sissel Kyrkjebø. Å ikke gå i en spesiell retning har vært et veldig bevisst valg fra vår side, og det skal vi fortsette med, sier Magne Thormodsæter, før han avslutter:

– Olav har styrt med jernhånd, men har alltid hatt glimt i øyet. Det håper jeg vi kan fortsette med.

Tekst: Kristin Øygarden

Foto: Øystein Fykse

Fra forsiden

Nyheter

Stamveg-utvalg vår 2025

Det kom inn 48 søkere på søknadsfristen vår 1. februar. I samråd med Kunstnerisk Utvalg bestemte vi oss for disse tre prosjektene/bandene for vår 2025.

Nyheter

Årets Jazz i Sikte-vinnere

Det ble to innholdsrike mini-festivaler i Bergen og Stavanger med til sammen 11 band som alle hadde masse å by på og som vi gleder oss til å høre med av. Juryene plukket ut to band for å spille på årets Nattjazz. Gratulerer!