Nyheter

Story Water, flytende musikalsk lyrikk om død og drømmer

Da Gunhild Seim ble bedt om å lage bestillingsverket til Vossajazz i 2012, komponerte hun et verk der egne traumer og drømmer fikk klinge sammen med 800 gammel persisk lyrikk. Sammen med et drømmelag av musikere, kan du nå få oppleve det langs den musikalske stamvegen.

 

gunhild_seim_foto_karina_gytreStavanger-trompetisten Gunhild Seim er blant annet kjent fra band-prosjektene ”Kitchen Orchestra” og ”Time Jungle”, og har gjort sjangerblandende uttrykk til sin merkevare. Story Water er intet unntak. Musikken her er inspirert av folk, pop, country og psykedelisk rock, og selvsagt jazz. Uttrykket framstår både melodisk, lyrisk og progressivt, og fikk en strålende mottakelse under uroppføringen på Vossajazz i 2012. Jazznytts Jan Granlie beskrev live-innspillingen av verket som et ”makeløst må-ha”. Nå får du altså en ny sjanse til å oppleve Gunhild Seims Story Water, på store og steder den første uken i mars.

Lyrikk fra flere århundrer

Story Water er komponert av Seim, og fant sin musikalske form gjennom improvisasjon. På leting etter lyrikk som kunne passe søkte hun til Midt-Østens store forfatter, Rumi. Hos den persiske 1200-tallsforfatteren fant hun noe som berørte, og som bekrefter at noen ting ikke forandrer seg. Story Water inneholder også tekster av Edgar Allan Poe, og lyrikk skrevet spesielt til denne forestillingen, av kanadiske Sienna Dahlen.

– Da jeg begynte å lete etter tekster hadde jeg ikke egentlig noe tema. Først etterpå så jeg at tekstene jeg hadde plukket ut handlet om døden, sier Gunhild Seim. Hun skjønte at det handlet om egne opplevelse fra den tøffe tiden da datteren, som senere ble helt frisk, ble behandlet for leukemi. Drømmer og død ble derfor et tema å forfølge videre i arbeidet med ”Story Water”.

– Jeg hadde egentlig ingen planer om å være så personlig, sier Seim.

Drømmelag av musikere

Til prosjektet håndplukket Gunhild Seim de musikerne hun hadde mest lyst til å jobbe sammen med. De fleste kjente hun fra før, men ikke vokalist Trym Bjønnes. Han var et ubeskrevet blad for de fleste i jazz-Norge. I mange av anmeldelsene er det imidlertid samspillet mellom Bjønnes myke og elastiske stemme og Seims trompet som fremheves. Ensemblet består ellers av et knallsterkt lag med musikere, med Vidar Schanche på gitar, Klaus Ellerhusen Holm på klarinett og baritonsax, Petter Frost Fadnes på c-sax og baritonsax, og Ståle Birkeland på trommer og elektronikk. I tillegg er Birk Nygård med på prosjektet. Ved hjelp av video og prosjektor tilfører forestillingen en særegen visuell ramme. Han står også for det visuelle når Lars Vaular reiser rundt og spiller.

– Det skaper en veldig flott effekt, og gjør mye med rommet, men er heldigvis ganske lett å frakte med seg, sier Seim.

Personlige møter på små klubber

Turneen starter i Trivselshagen i Sandane mandag 3. mars, deretter blir ensemblet å se i Bergen, Voss, Oslo og Stavanger. Gunhild Seim forteller at det er en annen opplevelse å spille på små steder enn på store. Det kan til og med være enda kjekkere.

– Det blir ofte litt mer personlige møter med publikum på mindre steder. Da vi hadde spilt på en liten klubb i Tyskland kom det bort en mann som hadde filmet, og ikke lenge etter fikk jeg en video i posten, forteller Seim. Hun gleder seg også til alle de fine naturopplevelsene som følger med når en turnerer på Vestlandet.

– Også blir det jo spennende å se hvordan publikum liker det, avslutter hun.

Tekst: Kristin Øygarden

 

 

Fra forsiden

Nyheter

Sommerjazzkurs 2024

25.-30. juni arrangerer vi som vanlig Sommerjazzkurs for unge musikere. Også i år er vi på Thon Hotel på Skei i Jølster hvor de har bra fasiliteter, god mat og ikke minst en strålende, lokal samarbeidspartner i Jølster Jazzklubb.

Nyheter

Pantome 448c with Cumin

Etter en svært vellykket konsert på Nattjazz er neste mulighet for å høre Mira Thiruchelvams fantastiske bestillingsverk med Vestnorsk Jazzensemble 10. og 12. august i Haugesund og Oslo.