Nyheter

Barnas Jazzuker 22.mars-5.april

 

Barnejazz-uker med besøk langveisfra

 Barnejazz-uker

 

Seks svært musikalske barn/ungdommer gleder seg i disse dager til å møtes i Stavanger/Sandnes. Fra Sapporo i Japan kommer den 14 år gamle pianisten Sakura Imai og den 16 år gamle bassisten Risa Takahashi. De skal spille sammen med den 12 år gamle saxofonisten Ingrid Rise, den 16 år gamle trompetisten Thea Sværen, og den 14 år gamle trombonisten Knut Roar Lende fra Stavanger/Sandnes. I tillegg kommer den 12 år gamle trommeslageren Maja Kemp fra Østerrike (se youtubeklipp fra østerriksk TV).

For et par uker siden ble repertoaret  innøvd med deltakerne fra Stavanger og Sandnes, under ledelse av Odd Andre Elveland fra Oslo-baserte Improbasen. I disse dager er Sakura og Risa og lærer Odd Andre i full gang med å øve inn repertoaret i Sapporo. Og 24. -30. mars møtes hele gjengen i Stavanger. Elveland skriver fra Sapporo: «Dette er usedvanlig fokuserte barn og unge, med stor lidenskap for musikk, og når alle disse kreftene forenes i Stavanger, vil resultatet være i verdensklasse» Gruppen vil bl.a. bli å høre i Sandnes onsdag 27/3 kl 19.00 i forbindelse med Sandnes Kulturskoles konsert i Vågensalen, og på Barnas Jazzcafé på Spor 5 i Stavanger søndag 30/3 kl. 18.00.

I Bjergsted jobber pedagogene for tiden hardt med å skape et tilbud til barn og unge innen jazz og improvisasjon. Derfor har de hentet inn kompetanse fra Improbasen. En av tingene Improbasen har gjort er å ta initiativ til dette unike  kulturutvekslingsprosjektet, der 3 barn fra Japan og Østerrike kommer til Rogaland for å spille med tre barn fra Stavanger og Sandnes. Les mer om Improbasen lenger ned + www.improbasen.no

22. mars til 5. april arrangeres festivalen «Barnas jazzuker» i Stavanger som et samarbeidsprosjekt. Festivalen inneholder konserter og arrangementer, de fleste av og med barn/unge, og noen er også for barn/unge, og som nevnt kommer det også barn som tilreisende artister. Det vil også være en fagforum-del for musikkpedagoger/musikkstudenter om hvordan man underviser barn i jazz.

I de ulike institusjonene i Bjergsted jobber det mange pedagoger innen jazz, og nå ønsker de å samle  kreftene sine for å få til mer. Mye av jazzundervisningen for de under 18 år har skjedd parallellt uten at man vet om hverandre. Siden jazz er en sjanger som handler om samspill, må man gjøre noe med dette, slik at elever i større grad kan få treffes og spille sammen.

Prosjektene som er del av denne målsetningen er

1. Jazzskolen, et kursopplegg der jazzstudenter fra universitetet som underviser barn og unge som en del av sitt studium. Prosjektet ledes av erfarne pedagoger fra UiS, MDD og Kulturskolen, samt Odd Andre Elveland fra Improbasen.

2. Talentsatsing og et større nettverk, for de elevene som har kommet et stykke på vei: Bl.a. Jazzutveksling (Norge/Japan/Østerrike)

3. Konsert- og workshopprosjekter for unge i Stavanger Jazzforum

4. Jazznybegynnere. Det forskes på hvordan man kan starte med jazz for nybegynnere fra 7-års alder, Odd Andre Elveland er sentral i dette, med å veilede lærere og holde workshops for barn i denne alderen.

I tillegg er det stadig vekk små prosjekter som skjer, som er viktige i den store sammenhengen. Med på samarbeidet er UiS institutt for Musikk og Dans, Stavanger Kulturskole, Stavanger Katedralskole (MDD avd i Bjergsted) og Stavanger Jazzforum. Samt eksterne støtteytere.

 Program for festivalen «Barnas Jazzuker»  22. mars-5. april

Lørdag 22. mars

Jazzskolen: Kursdag for elever 10.00-15.00

Stavanger Jazzforum Spor 5 kl 20.00: Chili Vanilla med Andreas Ulvo (Alkoholfri ungdomskonsert i serien Monitor i regi av Vestnorsk Jazzsenter og Norsk Jazzforum & SJF (arr. SJF)

Søndag 23. mars Jazzutveksling: De utenlandske deltakerne ankommer Oslo

Mandag 24. mars Jazzutveksling: De norske og utenlandske deltakerne treffes i Stavanger kl 15.00. Øvelser på Stavanger Kulturskole frem til 20.00

Tirsdag 25. mars Jazzutveksling Øvelser med tilreisende deltakere 12.00-15.00 Øvelser med alle 15.00-18.00

Barnas Jazzcafe på Stavanger kulturskole kl 18.00, rom 324, med bandet fra Norge/Japan/Østerrike samt lokale barnestorband.

Onsdag 26. mars Jazzutveksling: Øvelser 12.00–18.00 Deltakelse på huskonsert i Sandnes Kulturskole, Vågensalen kl 19.00

Torsdag 27. mars Jazzutveksling: Studiosession 15.00-20.00 der bandet skal spille in norsk musikk -soundtrack til en film den internasjonale organisasjonen Musikk og ungdom (Jeunesses Musicales) lager i forbindelse med Prøysen-jubiléet.
Jazznybegynnere: Workshop 14.00-16.00

Fredag 28. mars Jazzutveksling/Jazzskolen/Jazznybegynnere kl 9.00-11.30 Åpen didaktikkforelesning av Odd Andre Elveland om å undervise barn i Jazz for UiS Sted: Universitetet i Stavanger, institutt for Musikk og dans. Obligatorisk for PPU-studenter, men invitasjon går ut til grupper som kan være interesserte, særlig lærere i kulturskolene i Stavanger og Sandnes

Jazzutveksling: Avreise til Stockholm ca kl 18.

Lørdag 29. mars Jazzutveksling: Presentasjon på Youth Jazz Festivalen i Stockholm (kun de utenlandske deltakerne)

 Søndag 30. mars Jazzutveksling: Avreise til Stavanger på morgenen.

Jazzutveksling/Jazzskolen: Barnas Jazzcafé på Spor 5 i regi av Stavanger Kulturskole/Jazzskolen og Stavanger Jazzforum

Tirsdag 1. april: Maj7 – ungt band med 7 medlemmer fra Stavanger Katedralskole/Bjergsted (arr. bandet selv/skolen)

Torsdag 3. april Secret Folk On the Floating Mercy – ungt band fra Vågen Videregående skole (arr. bandet selv/skolen)

 Fredag 4. mars Jazzskolen: Kurskveld for elever

Lørdag 5. mars Jazzskolen: Kursdag + konsert på Stavanger Bibliotek kl 14.00 Stavanger Jazzforum «Jazzen i Sikte» Vestlandsmesterskap i jazz for unge band på Spor 5 kl 19.00

Mer om Improbasen: Improbasen er et landsdekkende senter for barn som vil lære å spille jazz.  Resultatene har vakt stor oppmerksomhet i samtlige norske fagmiløer, og etterhvert internasjonalt.

Improbasen driver også Barnas Jazzhus og den internasjonale festivalen Kids in Jazz. Barnas Jazzhus utviklet konsertserien Barnas Jazzcafé, der barn spiller jazz for publikum. Serien har vært presentert både i egne lokaler i Oslo-området, på Nasjonal Jazzscene. Barnas Jazzhus ble kåret til årets norske jazzklubb i 2013. Senteret jobber også for tiden med nettverksbygging for lærere og læresteder, for derved å fremme situsjonen for barn som vil spille jazz. Etterhvert har konseptet vokst utover landets grenser. Tidligere i mars ble Barnas Jazzcafé arrangert både i Yokohama og i Sapporo. Det er også planer om å kjøre serien i Sverige, Danmark, Belgia, Østerrike og Sveits. Siste uken i mars kommer Barnas Jazzcafé til Rogaland.

Fra forsiden

Nyheter

Kurs i komposisjon og arrangering

Nytt av året er et kurs i arrangering og komponering med Knut Kristiansen. Kurset går over 4 dager fordelt på tre måneder med oppfølging i mellom møtene. Påmeldingsfrist er tirsdag 8. februar. Begrenset antall plasser.

Nyheter

Vestnorsk Jazzsenter 25 år

Tiden flyr når man har det gøy – og plutselig kan Vestnorsk Jazzsenter (VNJS) krysse av for 25 aktive år som produksjons- og kompetansesenter på Vestlandet!