Nyheter

«Monk i 100»

Knut Kristiansen Tentet featuring John Riley på Stamveg-turné til Stavanger, Bergen og Jølster for å feire det som ville vært Thelonious Monks 100-årsdag.

10. oktober er det 100 år siden Thelonious Monk ble født. Knut Kristiansen har arbeidet med Monks musikk siden starten av 60-tallet. Nærmere bestemt 1961, da kjøpte han Monk-plater for konfirmasjonspengene og transkriberte dem alle for hånd.

 

Platene er i dag fulle i hakk, etter at stiften er flyttet et utall ganger for å plukke opp alle rytmiske finurligheter og blå toner. Men boken med transkripsjoner (på bildet) er intakt og mer aktuell enn noen gang, Monks 100-årsdag tatt i betraktning. For Monk er en bauta i jazzhistorien og bergenseren Knut Kristiansen (KK) er blant Europas fremste Monk-tolkere. Vi er heldige som har en sånn ressurs på Vestlandet og har lenge sett frem til denne turneen.

 

På 100-års-markeringen vil Knut Kristiansen stå for arrangementene, som både blir gjort i tradisjonen etter Monk, med orkestrering og bearbeidelse av hans krevende klaversats som basis, og innenfor et mer nyskapende konsept. Ensemblet er av høy profesjonell kvalitet og sammensatt av musikere som er både dyktige improvisatører, såvel som ensemblemusikere. Kristiansen legger opp til virtuost ensemblespill og solistiske innslag på basis av Monks komposisjoner og linjer med deres spesielle rytmikk, akkordsammensetning og dissonansbehandling.

 

På trommer finner vi New York-baserte John Riley, som til vanlig trakterer trommene i Village Vanguard sitt husband og som har spilt med flere av de aller største stjernene i jazzhistorien. Som KK har han også undervist mye, han har blant annet gitt ut selve bibelen for hvordan en skal spille trommer til jazz. En bok som studeres av jazzmusikere i hele verden.

 

Det er lagt opp til tre konserter på Vestlandet, i regi av Den Musikalske Stamvegen. Stamvegen er Vestnorsk Jazzsenter sitt turnéprogram og har hittil stått for over 250 konserter med mer enn 150 musikere. Hovedsakelig på Vestlandet med musikere bosatt i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane. Vi er meget fornøyd med å ha KK på høstens program og gleder oss til å høre Monk i Vestlandshabitt.

 

Konserter med ”Monk i 100”:

Torsdag 12. oktober, Stavanger Jazzforum, kl. 20:00, kr. 250 (200)

Fredag 13. oktober, Bergen Jazzforum, kl. 21:00, kr. 220 (120)

Lørdag 14. oktober, Jazz på Jølst, kl. 19:30, kr. 300 (50)

 

Besetning: John Riley – slagverk; Tor Yttredal – alt/sopransax; Zoltan Vincze – tenorsax; Aksel Røed – barytonsax; Are Ovesen – trompet; Fred Johannesen – horn; Sindre Dalhaug – trombone; Nilkas A. Kvenild – tuba; Sigurd Ulveseth – bass; Knut Kristiansen – tangenter og arrangementer.

 

For mer info om Knut og Monk:

http://vestnorsk.jazzinorge.no/2014/03/13/kk-spiller-monk/

Fra forsiden

Nyheter

Tre kritikerroste bestillingsverk på tur

Bestillingsverk er en utfordrende øvelse. Verket skal skrives, øves inn og til slutt fremføres på festivalen som har bestilt det. Det tar lang tid og koster mye. Derfor er det gjerne disse verkene det knytter seg mest spenning og prestisje til når det skal presenteres. Og det er slett ikke alltid det lykkes. Men det skulle da også bare mangle.

Nyheter

JAZZ I SIKTE

Da er det bare å melde seg opp! Her får du både lærerike workshops, konsertkvelder i Bergen eller Stavanger og de som stikker av med seieren får festivaljobber på Nattjazz og Sildajazz.

Meld deg på vårt nyhetsbrev