Nyheter

Splitter nytt album og mini-turné med Bergen Big Band og John Surman

Denne høsten gir Bergen Big Band endelig ut John Surmans magiske bestillingsverk ”Another Sky”, og spiller opp på Sildajazz, Oslo Jazzfestival, Bergen Jazzforum og London Jazz Festival.

Another Sky ble bestilt av Bergen Big Band og urframført i Parma i Italia høsten 2011, med komponisten Surman selv som solist. Dette er ikke første gang BBB og Surman samarbeider. Han var også med på deres første plate, ”Seagull” som de gjorde sammen med Karin Krog, og som ble nominert til Spellemannsprisen.

– John Surman har vært som en gudfar for oss i Bergen Big Band. Han er en fantastisk fyr og kjenner oss på fornavn, sier bandleder og saksofonist Olav Dale, som gleder seg til høstens spillejobber.

IMG_8631_lo

Ilddåp med Phil Woods

Bergen Big Band har eksistert siden 1991, men har røtter helt tilbake til Bergen Band på 70-tallet. Bandet fikk sin ilddåp da de spilte sammen med superstjernen Phil Woods på Nattjazz i 1993.

– Plutselig jobbet vi med en kar som er vant til å jobbe med de beste folka i verden. Da er det bare å fikse det, forteller Dale.

Han har vært musikalsk leder helt siden oppstarten, og har tatt BBB gjennom mange musikalske høydepunkt. Storbandet har jobbet med Terje Rypdal, Maria Schneider, Diana Krall, Karin Krog, Jon Balke og Joe Henderson for å nevne noen. Sistnevnte står for et av bandleder Dales største opplevelser.

– Det var rett før han døde, og han var en gammel mann. Vi fikk notene bare et par dager før. Da Henderson dukket opp til øving spilte han bare et par låter med oss, før han sa ”this is great”, og gikk på hotellrommet. Han forsov seg til lydprøven, så det var bare å la det stå til. Men vi gjorde en kjempekonsert, fikk 6 på terningen i Dagbladet. Etterpå fikk vi et håndskrevet brev fra ham der han takket for samspillet. En stor opplevelse, forteller Dale.

IMG_8564_lo

 

Innovativ kraft

Bandet har som uttalt målsetting å være en pådriver for innovativ musikk, og har tatt initiativ til en rekke nykomponerte verk. Det skjer ofte ved at bandet knytter til seg en komponist som skriver et verk spesielt for Bergen Big Band, og at dette så framføres sammen med komponisten. Og det er ikke nødvendigvis tradisjonell storbandmusikk som fremføres, bandet har et vidt musikalsk spekter. De siste årene har de blant annet fremført bestillingsverk på Vossajazz og Nattjazz, sammen med Lars Jansson, Knut Kristiansen, Andy Sheppard og Jon Balke. Flaggskipet BBB har reist rundt med de siste årene har vært Terje Rypdals ”Crime Scene”, det bejublede bestillingsverket som utkom på plate i 2010 (ECM). Bandet har også gitt ut tre andre plater, ”Meditations on Coltrane” i samarbeid med The Core og Vidar Johansen i 2006, og ”Som den gyldne sol frembryter” – religiøse folketoner arrangert for storband, i 2008. Og altså “Seagull” med Karin Krog og John Surman i 2005.

– I motsetning til storband som har publikum som bare liker storbandmusikk, har vi et publikum som liker jazz. Det er musikken som teller, ikke konstellasjonen. Størsteparten av bandet er ikke storbandfolk, men jazzmusikere, sier Dale.

BBB er en fin blend av musikere fra vidt forskjellige musikkmiljøer, og her er både freelance-jazzmusikere, musikere fra Bergen Filharmoniske Orkester og musikere fra Sjøforsvarets Musikkorps. Det har vært uvanlig lite utskiftning siden oppstarten, og i tillegg til 17 faste musikere har bandet knyttet til seg noen faste vikarer.

IMG_8612_lo

 

Stjernefri sone

Selv om storbandet består av mange topp-navn som har sine egne prosjekter, er det ingen som får lov til å være stjerner i Bergen Big Band. Det er alltid den tilreisende musikeren som bestemmer hvem som skal være solist, og alle øvinger starter presis. Bandet administreres av Vestnorsk Jazzsenter, som finansierer bandets prosjekter. Det er alltid knapt med midler og dermed knapt med tid, og ofte må de greie seg med 2-3 øvingsdager før en konsert.

– Da er det full skjerping. Men det har alltid gått bra! Jeg kan ikke komme på en eneste konsert som ikke har gått fantastisk, sier Olav Dale.

”Another Sky” utgis på Grappa i august 2014, og publikum får flere anledninger til å høre platen live. Den skal nemlig fremføres i sin helhet både under Sildajazz 9. august, under Oslo Jazzfestival 15. august. Senere i høst, 2. november, gjør Bergen Big Band en sjelden matinékonsert hos Bergen Jazzforum, da med Karin Krog som gjestevokalist. Siste i denne omgang blir 15. november, når John Surman feirer 70-årsdagen sin sammen med Bergen Big Band under London Jazz Festival.

 

 

For mer videomateriale:

https://www.youtube.com/channel/UCEqKAiOVfFT3WopINKVE9-A

 

Besetning Bergen Big Band

 

Saksofoner/klarinett/fløyte:

Olav Dale

Tor Yttredal

Zoltan Vinzce

Ole Jakob Hystad

Vidar Johansen

 

Trompet:

Martin Winter

Are Ovesen

Børge Styve

Tancred Heyerdal Husø

 

Trombone:

Øyvind Hage

Viggo Vea

Pål Roseth

Kjell Erik Husom

 

Rytmeseksjon:

Dag Arnesen

Ole Thomsen

Magne Thormodsæter

Frank Jacobsen

Ivar Kolve

Stein Inge Brækhus

 

 

Tekst: Kristin Øygarden

Foto/video: Øystein Fykse

 

 

Fra forsiden

Nyheter

Stamveg-utvalg vår 2025

Det kom inn 48 søkere på søknadsfristen vår 1. februar. I samråd med Kunstnerisk Utvalg bestemte vi oss for disse tre prosjektene/bandene for vår 2025.

Nyheter

Årets Jazz i Sikte-vinnere

Det ble to innholdsrike mini-festivaler i Bergen og Stavanger med til sammen 11 band som alle hadde masse å by på og som vi gleder oss til å høre med av. Juryene plukket ut to band for å spille på årets Nattjazz. Gratulerer!